Християнсько-демократичний заклик у Нідерландах

від Майданюк Валерій
92 переглядів

В Нідерландах, де християнські партії впливають на роботу уряду від початку ХХ століття, потужні позиції займає впливова правоцентристська консервативна партія Християнсько-демократичний заклик (нід. Christen-Democratisch Appèl, CDA). Подолавши конфесійні розбіжності між католиками та протестантами  в 1980-х роках партія стала найпотужнішою силою в країні, набравши 35,3% голосів.

Проте  невдовзі партія почала втрачати підтримку й у 1994 році вперше за 76 років християнські демократи не змогли увійти до уряду.  У ті дні було написано багато некрологів для голландської християнської демократії, проте на початку 2000-х Християнсько-демократичний заклик знову стала найбільшою в парламенті. В 2006 році партія повернула 80% своїх парламентських місць 1989 року, і зайняла ключову позицію у формуванні коаліції. 

Партія “Християнсько-демократичний заклик” запропонувала модернізовану політичну платформу, яка має коріння в християнсько-демократичній традиції, але й також включає основні консервативні, ринково-ліберальні пропозиції. Нідерландська християнська демократія стала відповіддю на соціал-демократію, створивши особливий режим соціальної держави, який систематично відрізняється як від соціал-демократичного, так і від консервативно-ліберального типів соціальної політики. Основними його ознаками є надання привілеїв сім’ям, а не індивідам, напівдержавний характер основних аспектів управління та здійснення соціальної політики, а не їх централізація та державний контроль, відтворення соціального статусу, а не зміна соціальної структури. Система була спрямована на захист домогосподарств, а соціальна політика переважно базувалася на принципі промислового страхування від професійних ризиків, що фінансувалася за рахунок цільових внесків заробітної плати роботодавців і працівників. Головною політичною метою стало  відновлення соціальної згуртованості громади та режиму соціального забезпечення, заснованого на трансферах, страхування та привілейованій сім’ї.

В останній політичній програмі нідерландська партія “Християнсько-демократичний заклик” задекларувала орієнтованість на справедливу економіку на принципах рейнської моделі співпраці на відміну від англосаксонської моделі конкуренції та боротьби. У сфері економіки партія пропонує створити систему полегшень для дрібних підприємців в часи карантину і формі стимулів та компенсації збитків

Вагомим пунктом партійної програми є заклик  стимулювати жіноче підприємництво шляхом кращого доступу до знань та інновацій, кредитів та субсидій. Показово, що партія виступає за захист саме європейських підприємців в рамках стратегії Made in Europe задля збільшення стратегічної автономії та обмеження залежності від третіх країн (Китаю). Значна увага приділена насамперед підтримці спадкоємного сімейного  бізнесу та спрощення оподаткування та бюрократизації. А податкове навантаження ніде не повинно перевищувати верхню ставку 49,5%.

Кардинальною відмінністю “Християнсько-демократичного заклику” від лівих християнських партій є її ставлення до великого бізнесу. “Великі компанії та транснаціональні компанії є незамінними для нашого процвітання та працевлаштування робітників. Вони підвищують міжнародний імідж нашої економіки і виступають в ролі драйвера. Заради цього необхідно зміцнювати та підтримувати хороший бізнес-клімат для цих компаній щоб захистити економіку та зайнятість громадян – зазначається у програмі “Християнсько-демократичного заклику”.

Партія пропонує спрощення системи податкових пільг та стратегію виходу з кризи за допомогою комбінації інвестування у відновлення економіки та підвищення стійкості компаній і домогосподарств. Задекларовано режим сприяння відкриття бізнесу, заохочення компаній до найму працівників на довготривалій основі, підтримку підприємців, які допомагають працевлаштуватися людям з обмеженими можливостями та боротьбу з дискримінацією. А для контролю над вільним розвитком підприємництва пропонується запровадження незалежного податкового омбудсмена з повноваженнями проводити розслідування та допомагати цивільним особам, які потрапили в конфлікт з податковими органами. “Християнсько-демократичний заклик” виявляє турботу про широкі верстви населення та ініціює програми допомоги по безробіттю на неповний робочий день. 

“Християнсько-демократичний заклик”є учасником урядової коаліції. На останніх парламентських виборах партія отримала 21 мандат із 75 у першій палаті та 21 мандат із 150 у другій палаті Генеральних штатів. До того ж, християнські демократи мають 5 мандатів із 25 виділених для Нідерландів у Європарламенті, де партія входить до фракції Європейської народної партії.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні