Стереотипи про консерватизм

від Майданюк Валерій
7 переглядів

Про консерватизм сьогодні існує чимало стереотипів і навіть люди, котрі за переконаннями є консерваторами, вважають консерватизм якимось буржуазним анахронізмом вікторіанської Англії, з атмосферою манер респектабельних аристократів.

Консерватизм був таким сто років тому, коли ще класики лібералізму були гомофобами, расистами і фанатичними християнами. Проте сьогодні консерватизм має мало спільного з манірністю аристократів типу Вінстона Черчилля. Консерватизм виступає за збереження існуючих цінностей, традицій, моделі суспільства, але саме через це, чимало громадян помилково вважають, нібито це означає повернення до якихось архаїчних традицій.

Так само, як консерватизм зовсім не прагне зберегти існуючу корупційну систему чи недосконалу бюрократично-олігархічну структуру. В інституційному вимірі консерватори підтримують прогрес більше, ніж політичні сили, котрі себе називають “прогресистами”. Але за правління цих “прогресистів” мільярдери стали в рази багатшими, а працівники їхніх корпорацій – біднішими. Чимало американців, в тому числі й авторитетних науковців-економістів, зауважують, що в 1980-ті (період президентства республіканця-консерватора Рональда Рейгана), людина, яка мала роботу, могла достойно прожити з цілою сім’єю на зарплату, а сьогодні працівникові й трьох робіт не вистачає, щоб сплачувати рахунки.

Сучасний консерватизм – це насамперед про збереження звичних, традиційних, і підтримуваних більшістю громадян моделей сім’ї, міжстатевих відносин, національних цінностей і тд. Якщо вам не видається прогресивним вигляд переможців цьогорічного Євробачення і ви вважаєте, що були б кращими більш традиційні учасники – це про консерватизм. Збереження традиційних уявлень про красу, естетику, культуру, мистецтво, соціальні відносини і тд. Якщо вас турбує олімпійський боксерський матч за представництва Алжиру та Італії і ви вважаєте, що тут щось не те – це також консерватизм – збереження звичних для суспільства норм. Ультраліберальні та лівацькі середовища намагаються довести, що норми і нормальності не існує – що все це штучні конструкти, вигадані з метою дискримінації і тд. Консерватори  вважають, що нормальність, як сукупність корисних і загальноприйнятих більшістю норм та правил, існує і повинна існувати задля суспільного блага. Якщо ви вважаєте, що нормальність існує – це і є сучасний консерватизм. Звісно, в історії відбуваються постійні культурні зміни, але деякі суспільні норми залишаються незмінними не тільки тисячоліттями, але й впродовж усієї писаної історії людства.

Консерватизм виступає проти руйнування агресивними меншинами закономірних, раціональних і підтримуваних більшістю громадян норм. Більше того – консерватори сьогодні виступають головними захисниками демократії та свободи слова. Адже в автентичному значенні, демократія – це влада народу і її завжди розуміли як перевагу думки більшості громадян. Натомість перевага меншості, чи кількох різних меншостей над більшістю, завжди засуджувалася прихильниками демократії як явище, яке неодмінно веде до диктатури. На противагу тим, хто хоче примусити більшість громадян підкорятися волі меншості, консерватори закликають зберегти традиційну модель демократії з рівністю для всіх і без привілеїв для окремих категорій.

Чимало українців не здогадуються, що їхні погляди на більшість соціальних тем є консервативними. Не застарілими, як це часто помилково сприймається, а такими, які базуються на нормі і суспільному раціоналізмі.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні