Втрачене покоління?

від Майданюк Валерій
4 переглядів

Ймовірний підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон та численні повідомлення про підлітків, котрі за гроші підпалюють автівки ЗСУ, засвідчують ризики у політиці держави щодо виховання молоді. Хоча в нас такої політики, як цілісної програми, насправді не існує.

Сьогодні Tik Tok, Telegram та Instagram мають більший вплив на виховання українських підлітків, аніж школа, сім’я, а тим більше церква. Комплексної виховної політики, виховання етичної поведінки, патріотизму і тд в сучасній НУШ фактично не ведеться. Запозичена на Заході методика освіти американських державних шкіл, котра там провалилася, має дуже небагато інструментів впливу на виховання молоді. Більше того, це вважається зайвим втручанням у свободу дітей та підлітків.

Бездумне копіювання досвіду країн, котрі живуть у достатку та мирі десятиліттями, також не у всьому підходить Україні, котра ще багато років може жити в умовах загрози зі сходу. Нам було б значно корисніше придивлятися до досвіду воюючих демократій, котрі мають неадекватного сусіда: Південної Кореї, Ізраїлю, Тайваню і тд. Було б корисно знати, на яких принципах у них відбувається шкільна освіта та виховання молоді, які форми та підходи застосовуються, яку роль виконує держава і патріотичні громадські організації і тд?

Наразі у нас патріотичне виховання ведеться поодинокими вчителями ентузіастами та громадськими організаціями, такими як «Пласт» чи «Сокіл», але вони діють далеко не всюди і точно не у кожній школі. Україна перебуває в ситуації, коли ентузіастів недостатньо і потрібна програма, котра охопить політико-патріотичним вихованням учнів та студентів всіх закладів освіти. Декотрі заходи все-таки проводяться і в сучасній школі, але вони не несуть того ідейного патріотичного впливу і того почуття національної єдності та відповідальності, котрого потребує наша країна.

Навіть на третій рік війни ніхто навіть не обговорює загальношкільних програм політико-патріотичного виховання української молоді. Хоча тверезого погляду на ситуацію досить, щоб зрозуміти, що й через десять років Україні будуть потрібні люди, котрі будуть мотивовані щось робити для своєї країни. Сьогодні значна частина старшокласників планує емігрувати з України. І є висока частка ймовірності, що для української нації ці молоді люди, котрі на Заході там швидко адаптуються, будуть втрачені.

Якщо українська держава вже зараз не буде працювати з молоддю віддавши її виховання китайському Tik Tok з російським контентом, через десятиліття нам бракуватиме не лише тих, хто буде мотивований захищати країну, але й навіть тих, хто залишатиметься тут жити.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні