ВМС росії відпрацьовували сценарії використання тактичної ядерної зброї проти об’єктів в Європі,- ЗМІ

від Савицький Олексій
6 переглядів

Видання Financial Times отримало 29 секретних військових файлів з росії, що датуються періодом з 2008 по 2014 рік, які свідчать про те, що росія планувала конфлікт із Заходом. У цих документах міститься список із щонайменше 32 цілей для ракетних ударів, включаючи ті, що можуть бути оснащені ядерними боєголовками.

У документах підкреслюється, що “висока маневреність флоту дозволяє завдавати раптових і превентивних ударів, а також масованих ракетних ударів з різних напрямків”. Також зазначається, що ядерна зброя “зазвичай” використовується «у поєднанні з іншими засобами ураження» для досягнення цілей росії.

Цілі Балтійського флоту здебільшого розташовані в Норвегії та Німеччині. Серед них військово-морська база в Бергені (Норвегія), радіолокаційні станції та об’єкти спецпризначенців. Північний флот, згідно з документами, може атакувати об’єкти оборонної промисловості, включаючи верф у британському Барроу-ін-Фернесі, де будують військові кораблі та підводні човни.

На картах також зображені різні сценарії війни, зокрема з нинішніми союзниками росії — Китаєм, Іраном, Азербайджаном та Північною Кореєю.

Окрім того, в презентації розглядається варіант демонстраційного удару — вибух ядерної зброї у віддаленій місцевості “в умовах безпосередньої загрози агресії”, як попередження перед реальним конфліктом. Цей удар, згідно з документами, має показати “наявність та готовність до застосування високоточної нестратегічної ядерної зброї” та “наміри використовувати ядерну зброю”.

Видання зазначає, що ці файли свідчать про те, що, попри угоду 1991 року між Радянським Союзом та США, росія зберегла можливість розміщення тактичної ядерної зброї на надводних кораблях.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні