Financial Times: Критична ситуація під Покровськом та провал оборони на Донбасі

від Юрій Гончаренко
19 переглядів

За матеріалами Financial Times, переклад порталу Консервативна Платформа


Супутникові знімки, проаналізовані фінською групою розслідувачів Black Bird Group, показують, що російські війська зараз знаходяться всього за 8 км від Покровська. У відповідь на це місцева влада наказала евакуювати жителів цього району.

Олександр Коваленко, військовий аналітик київської групи “Інформаційний спротив”, назвав ситуацію на східній околиці Покровська “повним провалом оборони”. “Це не провина простих солдатів, які тримають позиції”, – написав він у Telegram. “Проблема в тих, хто приймає рішення за цих солдатів”, – додав він, вказуючи на керівництво України.

Женя, український солдат 93-ї механізованої бригади, який брав участь у виснажливій 10-місячній битві за Бахмут минулого року, описав ситуацію в Покровську, що швидко погіршувалася. У своїй відвертій оцінці на сайті “Х” він розкритикував військове командування: “Чесно кажучи, я ніколи не бачив нічого подібного. Все розвалюється так швидко, – попередив він. “Покровськ впаде набагато швидше, ніж Бахмут”.

Під час прес-конференції в Києві у вівторок президент Зеленський описав ситуацію на лінії фронту під Покровськом як “надзвичайно складну”, але заявив, що російський наступ у цьому районі сповільнився після наступу українських військ на Курській дузі. Однак, за даними кількох військових аналітиків, зокрема Deep State – української групи, тісно пов’язаної з міністерством оборони України, російські війська просунулися в Донецьку швидше з 6 серпня порівняно з попередніми місяцями.

“Там повний хаос”, – сказав Роман Погорілий з Deep State, вказуючи на падіння ключових міст, таких як Новогродівка, і загрозу, що нависла над Покровськом. За останні три тижні московські війська швидко захопили більше двох десятків міст і сіл з мінімальним опором, в тому числі давно утримувану твердиню Ню-Йорк.

Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту зовнішньополітичних досліджень, пояснює російські успіхи нестачею досвідченої української піхоти і відволіканням ресурсів на Курську наступальну операцію: “Україна перекинула резерви на Курськ, залишивши менше можливостей для заповнення прогалин в інших місцях. Деякі з більш досвідчених бригад були замінені новими, менш досвідченими підрозділами”, – сказав Лі.

Солдати, які були мобілізовані цього літа згідно з новими законами українського уряду про призов на строкову службу, покликаними поповнити ряди ЗСУ, що скорочуються, були відправлені в бій без достатньої підготовки і досвіду. “Вони замерзають … вони не знають, що робити в реальному бою”, – сказав лейтенант, підрозділ якого перебуває на передовій під Покровськом. Багато хто “розвертається і тікає при першому ж вибуху”.

Солдати артилерійських підрозділів під Покровськом також підкреслили дефіцит снарядів і серйозну невідповідність у вогневій потужності порівняно з російськими силами. “У нас закінчуються снаряди. Їх просто не вистачає”, – сказав командир артилерійського підрозділу, зазначивши, що багато ресурсів було перенаправлено на північ, до Курська. Протягом останнього місяця на його підрозділ припадає один снаряд на кожні шість-вісім обстрілів з боку росіян.

Ситуація ускладнюється тим, що новомобілізовані солдати часто не мають належної підготовки та досвіду. За словами одного з лейтенантів, багато хто з них не знає, як діяти в реальному бою, і часто панікує під час обстрілів. Це призводить до дезорганізації та ослаблення оборонних позицій.

Артилерійські підрозділи також зіткнулися з серйозними проблемами. Командир одного з таких підрозділів розповів, що його бійці змушені економити кожен снаряд, оскільки поставки боєприпасів значно скоротилися. “Ми можемо відповісти лише одним пострілом на кожні шість-вісім ворожих”, – зазначив він. Така диспропорція у вогневій потужності ставить українських захисників у вкрай невигідне становище.

Експерти та військові аналітики вказують на те, що ситуація під Покровськом є наслідком стратегічних прорахунків вищого командування. Відволікання значних сил та ресурсів на Курський напрямок призвело до ослаблення оборони на інших ділянках фронту, чим і скористалися російські війська.

Ситуація, що склалася навколо Покровська, викликає серйозне занепокоєння та ставить під сумнів ефективність стратегічних рішень українського керівництва. Експерти та громадськість закликають до термінового перегляду тактики та перерозподілу ресурсів для зміцнення оборони на Донбасі, щоб запобігти подальшому просуванню російських військ та можливій втраті ключових міст регіону.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні