За допомогою рф Талібан хоче побудувати протиповітряну оборону Афганістану

від Савицький Олексій
12 переглядів

На тлі зміцнення відносин із росією, Талібан оголосив про свій намір створити систему протиповітряної оборони Афганістану з використанням російського обладнання. Хоча Москва нещодавно виявила готовність постачати сучасні ракети хуситам у Ємені та “Хезболлі” в Лівані, вона може бути менш зацікавлена в озброєнні нинішнього режиму в Кабулі,- Forbes

У 2023 році, менш ніж через два роки після повернення до влади в Афганістані після хаотичного виведення військ США, Талібан виділив найбільшу частину бюджету країни на оборону, заявивши про бажання створити власну систему протиповітряної оборони.

“Зенітні ракети потрібні будь-якій країні”, – сказав командувач Талібану та начальник штабу армії Каді Фасіхуддін Фітрат у квітні 2023 року. Він зазначив, що Афганістан прагне отримати такі системи, проте не уточнив, яким чином це може бути досягнуто.

Однак у серпні в інтерв’ю російському агентству ТАСС генерал Сайєд Абдул Басір Сабері, керівник логістичного відділу Міністерства оборони під контролем Талібану, прямо заявив про наміри: “Ми потребуємо засобів протиповітряної оборони та обладнання для контролю повітряного простору. У нас є наземне обладнання, і ми плануємо придбати [його] у вас, коли будуть відповідні юридичні умови”.

Сабері додав, що Афганістан прагне отримати російську техніку для створення системи ППО, підкреслюючи, що Росія є однією з найбільш просунутих країн у цій галузі. Його коментарі пролунали на тлі поглиблення зв’язків між Талібаном і Москвою, що підтверджується запрошенням групи на Петербурзький форум у травні.

Ця заява також з’явилася після того, як росія продемонструвала готовність постачати хуситам протикорабельні ракети та передати систему ППО “Панцир-С1” “Хезболлі” через Сирію. Передача таких систем Талібану, як “Панцир” або середньої дальності, таких як “Бук” і “Тор”, викликала б серйозне занепокоєння у США.

Покращення системи ППО в Афганістані може ускладнити для США операції з використанням дронів, подібні до тієї, коли в 2021 році було ліквідовано лідера “Аль-Каїди” Аймана аль-Завахірі в Кабулі.

Того ж дня, коли було опубліковано інтерв’ю Сабері, іракські сили збили турецький безпілотник Aksungur над Киркуком, ймовірно, за допомогою з “Панцир-С1”.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні