Кремль намагається “розхитати” політичну ситуацію в Боснії і Герцеговині за допомогою своїх агентів в уряді Республіки Сербія

від Юрій Гончаренко
4 переглядів

Для координації цих зусиль у травні нинішнього року голова Радбезу рф микола патрушев і заступник голови ради безпеки росії дмитро медведєв зустрілися з групою сербських політиків. Серед них – президент Республіки Сербської Мілорад Додік і директор БІА Республіки Сербії Олександр Вулін.

Головна тема обговорення на зустрічі – конкретні дії з розхитування політичної ситуації в Боснії і Герцеговині й просування сепаратистських настроїв. Зокрема, Додік отримав завдання організувати хвилю “протестів”, які мають призвести до висловлення недовіри уряду БіГ. Своєю чергою Вулін, повинен вирішити питання щодо поставок до РФ дефіцитних боєприпасів зі складів, що залишилися на території Сербії ще з радянських часів. Для організації цієї угоди Вулін має залучити свого “протеже” – так званого “сербського збройового барона” Слободана Тешича. Про це повідомляє джерело РусМонитор у розвідспільноті.

Основу його “імперії” складають п’ять компаній, що продають зброю по всьому світу, зокрема в зони великих конфліктів і в підсанкційні країни:

Vectura, Partizan Tech OOD, Техноглобальні системи OOD, Charso Limited, Grawit Limited.

Компанія Vectura у 2018 році отримала контракт на постачання зброї радянських зразків зі складів Сербії до Вірменії. У результаті виконання контракту частина зброї опинилася в Лівії, тим самим порушивши ембарго ООН. Також за допомогою багатошарових схем Тешич переправляв зброю в охоплені війною Сирію та Ємен.

До низки компаній, що перебувають під його фактичним контролем, застосовано санкції Мінфіну США.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні