Партія Орбана “Фідес” отримала найгірший результат на виборах до Європарламенту

від Савицький Олексій
35 переглядів

Правляча партія Угорщини “Фідес” і її союзники отримали найгірший результат на виборах до Європейського парламенту за останні два десятиліття. Як свідчать попередні результати, політична сила проросійського прем’єр-міністра Віктора Орбана, послабила свої позиції, – Politico.

Згідно з першими результатами, “Фідес” отримала 44,2% голосів у Європейському парламенті, а опозиційна, нещодавно створена правоцентристська партія Петера Мадяра “Повага і свобода” (TISZA) посіла друге місце, набравши 30%. Результат опозиційної сили є значно вищим, ніж прогнозували фахівці. Зазначається, що такі результати дадуть “Фідес” 11 місць у Європарламенті, а опозиціонерам –сім.

Сам Віктор Орбан попри результати все вже привітав перемогу своєї партії після голосування.

За останні два десятиліття “Фідес” лише раз набрала менш як 50% голосів – у 2004 році. Тоді політична сила набрала 47,4% голосів виборців. У порівнянні з попередніми виборами до Європарламенту, що відбувалися у 2019 році, правляча угорська партія втратила майже 8% і 2 мандати.

Колишній соратник Орбана 43-річний Петер Мадяр коментуючи попередні підсумки виборів заявив своїм прихильникам, що результати голосування знаменують “кінець цілої ери”.

“Ми побачимо історичних осіб, які дадуть дуже хорошу основу для того, щоб крок за кроком, цеглинка за цеглинкою, повертати нашу батьківщину на наступних парламентських виборах”, – сказав він.

Фідес — Угорський громадянський союз (угор. Fidesz — Magyar Polgári Szövetség) — угорська права, націонал-консервативна партія. Одна з двох найбільших політичних партій Угорщини. Утворена 30 березня 1988 року.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні