Угорський опозиціонер Мадяр висловився про постачання зброї Україні

від Савицький Олексій
17 переглядів

Угорський опозиційний політик Петер Мадяр заявив, що не схвалює надання військової допомоги Україні через “непросту позицію Угорщини у війні”, але засуджує російського диктатора путіна – Politico.

Мадяр, партія якого TISZA здобула друге місце на виборах до Європарламенту, сказав, що погоджується з урядом Віктора Орбана у питанні не надання військової допомоги Києву.

“Ми не будемо відправляти війська або зброю в Україну з Угорщини. Ви знаєте, в якому непростому становищі перебуває Угорщина в цій війні”, – заявив він.

Мадяр заявив, що прийняття членів його партії у фракцію Європейської народної партії, відомої проукраїнською позицією, не суперечить ідеям TISZA.

Включення до групи нових депутатів від Угорщини спонукало іншого депутата Європарламенту від Угорської Християнсько-демократичної народної партії — Дьордя Хелвені, який балотувався в спільному списку кандидатів із членами Європарламенту від “Фідес” прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на виборах до ЄС, вийти з ЕРР. Мотивом цього вчинку, за його словами, стала «доктрина війни», яку підтримує група.

Керівництво ЕРР, зокрема президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і голова партії Манфред Вебер, умовою для прийняття будь-яких нових депутатів Європарламенту в ЕРР поставили підтримку України. Минулого тижня Вебер провів в Угорщині прямі переговори з Мадяром.

“Я думаю, що ЄНП розуміє особливу, непросту ситуацію, в якій опинилася Угорщина у цій війні. Але ми , звичайно, будемо підтримувати український народ усіма іншими способами та інструментами”, — запевнив він.

Політик підтримав право України на самозахист, назвав путіна агресором і заявив, що незалежність і суверенітет України “повинні бути захищені на міжнародному рівні”.

Нагадаємо, у березні Мадяр опублікував аудіозапис, що свідчив про змову в уряді для захисту корупційних схем. Після цього Угорщину сколихнули протести.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні