Криза консерватизму

від Майданюк Валерій
14 переглядів

Сьогодні консерватизм в світовому масштабі переживає кризу: трампісти в Америці намагаються підмінити його популізмом, а росіяни хочуть привласнити для маскування путінського фашизму. За правдивий консерватизм без популізму і фашизму потрібно боротися.

Республіканська партія у США дедалі частіше таврується як популістська, а консерватори, які завжди виступали за сильну зовнішню політику та захист демократії у всьому світі, сьогодні розповідають про економію коштів на мир. В той час як президенти-республіканці Трумен, Рейган, обидва Буші вважали зміцнення позицій США в світі запорукою успіху, нинішні консервативні пабліки в США охопив раптовий напад жадібності.

Незважаючи на те, що республіканці в американській політиці завжди виступали головними “яструбами”, Трамп раптом почав апелювати до інтересів та кишень простого американця. Республіканська партія, котра обома руками голосувала за військові операції в Афганістані та Іраку, раптом почала рахувати, як багато американські платники податків витрачають на допомогу Україні. Американські консервативні пабліки заповнені інфовкидами про те, скільки своїх податків техаський фермер витрачає на підтримку України. Партія, яка з моменту терактів 11 вересня 2001 витратила близько $1,6 трлн на війну в Іраку та Афганістані, раптом починає шкодувати 60 млрд на захист демократичного союзника від головного геополітичного ворога Штатів. І це при тому, що левова частина цих коштів залишиться в США й піде на активізацію американської промисловості.

Затримка американської допомоги Україні та заяви Трампа про те, що він не захищатиме європейських союзників і навіть буде заохочувати Росію нападати на них, якщо вони не сплачують рахунків, засвідчили високий рівень геополітичної безвідповідальності в середовищі американських консерваторів.

Іншою загрозою для світового консерватизму став путінський фашизм, який нещодавно вирішив себе також називати “консерватизмом”. Російський диктатор розпочав пропагандистську кампанію в якій себе видає за “захисника” традиційних цінностей, який протистоїть ліберальній аморальності. Найгірше, що на таку абсурдну пропаганду почали вестися навіть авторитетні консервативні інфлюенсери.

Популярний консервативний філософ Джордан Пітерсон, якого називають “іконою консерватизму”, нещодавно зганьбився проросійськими наративами. Пітерсон критикував расові та гендерні квоти та обстоював класичні консервативні цінності західної цивілізації. А потім несподівано почав вбачати “оборонців духовності” в середовищі азійських диктаторських режимів.  Пітерсон опустився до озвучки російсько-фашистських пропагандистських меседжів про те, що “Росія має свою сферу впливу”, а також ядерну зброю, тому, зі слів філософа “Заходу слід це поважати”.  Цілком можливо, на такі погляди Пітерсона вплинула й російська агентурна робота. Незрозумілим чином, канадський професор психології раптом вирішив поправити здоров’я та полікуватися від депресії в Москві та Бєлграді (Сербія) із застосуванням психоактивних речовин. Але Москві вдалося використати одного з найвідоміших консервативних філософів на свою користь.

На сьогодні єдиним оплотом консерватизму, як ідеології захисту людської свободи та конструктивних цінностей, залишаються британські консерватори та християнсько-демократичні сили континентальної Європи. Адже критерієм справжнього консерватизму є істина відданість християнським та гуманістичним принципам. Консерватизм – це про свободу, гідність і повагу до людини та суспільства, а не про зони імперського впливу та ядерний шантаж кривавих диктаторів.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні