Як християнські демократи створили Європейський Союз

від Майданюк Валерій
28 переглядів

Сьогодні чимало українців та європейців не знають, що ЄС – який став запорукою миру та економічного зростання Європи, сім десятиліть тому створили християнсько-демократичні діячі.

За словами дослідника Джеффа Фонтейна у першій половині ХХ століття Франція та Німеччина поводилися немов приблудні пси, хапаючи шматки прикордонних територій і провокуючи світові війни. Але швидке і тривале примирення між європейськими країнами стало можливим завдяки невеликій групі діячів, котрі сповідували християнські цінності.

Саме християнські цінності допомогли повоєнним європейським політикам домовитися про довготривалий мир та співпрацю між країнами, котрі до цього майже тисячу років воювали. Лише за друге тисячоліття нашої ери між французами, німцями, італійцями, голландцями, іспанцями і тд. були сотні воєн, а кожна з країн вважала сусідів – головними ворогами. Християнські пастори здійснили великий примирливий вплив на погляди представників антагоністичних держав – Німеччини і Франції щодо приналежності Саарського вугільного басейну. Міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман та канцлер ФРН Конрад Аденауер зуміли налагодити діалог насамперед завдяки спільному відвідуванню християнських заходів, де кожен усвідомив необхідність компромісів та довіри.

Сьогодні видається, нібито після краху нацизму, появи плану Маршалла і створення НАТО Європа була приречена на мирний розвиток, але це зовсім не так. Через недовіру і загостреність стосунків між державами ці проєкти могли провалитися, а Європа була за крок до повторення помилок минулого. Засновники європейської інтеграційної ідеї Роберт Шуман, Альчіде де Гаспері та Конрад Аденауер вважали, що окрім економічних ініціатив, потрібно створити насамперед атмосферу прощення, каяття та примирення.

Шуман наголошував, що реконструкція Європи можлива лише на основі глибоко вкорінених, базових християнських цінностей. Ба, більше – Шуман вважав, що демократія буде або християнською, або її взагалі не буде. Антихристиянська демократія перетвориться на пародію, яка потоне в тиранії чи анархії. На думку Шумана, перерізавши християнські коріння, Європа втратить поняття рівності, людської гідності та толерантності.

Шуман запропонував Аденауеру створити наднаціональну систему контролю над вугіллям і металургією обох країн і зробити війну не лише небажаною, але й матеріально неможливою. Це був інноваційний крок “Батька Європи”, котрий не обійшовся без впливу християнського світогляду.

Після виголошеної 9 травня 1950 року Декларації Шумана про концептуальну структуру європейської інтеграції, було запущено подальший процес об’єднання. 18 квітня 1951 року підписано Паризький договір про створення Європейського об’єднання вугілля та сталі, далі був Римський договір 1957 року та створення Європейської економічної спільноти (ЄЕС), Євроатом і митні угоди. Шарль де Голль, який не бажав послаблення суверенітету Франції лавірував між послабленням і посиленням впливу Німеччини, Британії, США та європейських інституцій у Європі, на два десятиліття “затягнув” інституційну еволюцію ЄС. Але основи, закладені християнськими демократами уможливили створення структури, яка для всього світу досі залишається зразком безпеки, економічного розвитку і соціальної справедливості.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні