Правоохоронці знешкодили агентурну мережу рф, до складу якої входили діючий та колишні правоохоронці

від Савицький Олексій
7 переглядів

Служба безпеки України (СБУ) нейтралізувала агентурну мережу російської федерації, яка діяла в Миколаївській, Дніпропетровській та Івано-Франківській областях. Ця мережа займалася шпигунством за Силами оборони України та критичною інфраструктурою країни.

Під час спецоперації в Миколаєві затримали двох учасників цієї мережі, серед яких був місцевий правоохоронець. Він з 2015 року перебував на зв’язку з резидентом групи, колишнім посадовцем міліції Андрієм Шевченком. Правоохоронець збирав інформацію про переміщення ЗСУ та стратегічні підприємства регіону, передаючи ці дані російським спецслужбам.

Щоб отримати розвіддані, зрадник використовував власне службове становище, а також випитував потрібні йому відомості у своїх колег по роботі під виглядом товариських розмов.

До агентурної діяльності також був залучений батько затриманого, який раніше працював у міліції. Його координати використовувалися для коригування вогню російських окупантів по енергооб’єктам на Прикарпатті.

Для коригування ворожого вогню ексміліціонер “втемну” використав свого знайомого, який проживає на території західного регіону України.

СБУ затримала агентів під час спроби втечі до Криму. Під час обшуків було вилучено техніку, документи з доказами злочинів, російську символіку та рублі. Затриманим повідомили про підозру в державній зраді, що загрожує їм довічним ув’язненням з конфіскацією майна.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманим агентам про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Крім того, за цією ж статтею Кримінального кодексу України заочну підозру отримав резидент агентурної групи – Шевченко.

Встановлено, що кураторами осередку був керівник 161-го центру підготовки спеціалістів головного управління генштабу збройних сил рф (більш відомого як гру) і двоє співробітників “управління фсб у Криму”. Їхні особи вже встановлено Службою безпеки.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні