Знешкоджено агентурну групу фсб, яка “полювала” на заводи БпЛА на Дніпропетровщині

від Савицький Олексій
8 переглядів

Служба безпеки України (СБУ) знешкодила чергову агентурну групу ФСБ, яка діяла в Дніпропетровській області. Злочинці збирали інформацію для російських повітряних ударів по військових та критичних інфраструктурних об’єктах регіону. Одними з головних цілей були підприємства, що виробляють безпілотні літальні апарати (БпЛА) для Сил оборони України.

Крім того, російські спецслужби цікавилися розташуванням ремонтних баз військової техніки ЗСУ та ключових автошляхів, які використовуються для транспортування зброї та боєприпасів на передову.

Для отримання координат, ФСБ дистанційно завербувала шістьох місцевих жителів через створений ними Телеграм-канал, де шукали прихильників рашизму. Агенти працювали окремо один від одного в різних населених пунктах регіону, проте звітували єдиному куратору від ФСБ.

За вказівками куратора, вони стежили за рухом колон та ешелонів ЗСУ, а також звертали увагу на скупчення військової техніки, яка прибула з фронту для техобслуговування. Для виявлення локацій підприємств з виробництва БПЛА, агенти використовували свої особисті зв’язки серед місцевих жителів, випитуючи необхідну інформацію.

Контррозвідники СБУ поетапно задокументували дії всіх учасників агентурної групи та затримали їх. Під час обшуків у підозрюваних було виявлено 16 мобільних телефонів, ноутбуки та планшети, що містять докази їхньої комунікації з російською спецслужбою.

Затриманим оголошено підозру у державній зраді за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України, яка вчинена в умовах воєнного стану. Вони знаходяться під вартою без права на внесення застави та їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Також встановлено особу керівника агентурної групи ФСБ, який наразі перебуває на території росії.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні