Міжнародне представництво християнської демократії

від Майданюк Валерій
6 переглядів

Християни-демократи проводять активну міжнародну політику, а серед інтернаціональних структур, що об’єднують у своїх лавах християнських демократів, виділяються Християнсько-демократичний інтернаціонал (CDI) — всесвітня організація християнсько-демократичних партій, Європейська народна партія та Світова конфедерація праці (попередня назва — Міжнародна Федерація Християнських Профспілок).

На теренах Європи перше об’єднання християнських демократів сформувалося в 1947 році й називалося «Нові міжнародні групи» (NEI). Вже на першій Європейській асамблеї християнські політичні активісти ініціювали низку євроінтеграційних пропозицій в напрямку економічного і політичного союзу країн Західної Європи відповідно до принципу: «Інтеграції стільки, скільки можливо; наднаціональності стільки, скільки необхідно». В 1965 році це міжнародне об’єднання було перейменовано на Європейський союз християнських демократів.

Першу фракційну групу європейських християнських партій було створено ще у 1953 року в межах  Європейської спільноти вугілля та сталі, і вже тоді це була найпотужніша політична група. У 1976 році для необхідності участі у виборах до Європарламенту було створено міжнародний альянс християнських партій – Європейську народну партію (European People’s Party, EPP), яка почала репрезентувати погляди європейських центристів. Підвалинами її ідеологічної орієнтації стали християнсько-демократичні принципи персоналізму, солідарності, субсидіарності, християнська концепція особистості та теорія соціальної ринкової економіки. Водночас було затверджено «Маніфест християнських демократів Європи», який став ідеологічним фундаментом ЄНП. Головною метою Європейської народної партії оголошувалося створення єдиної держави – «Європейської Федерації», першим етапом якого є теперішній Європейський союз. Нова держава повинна зайняти вагоме місце в міжнародних відносинах, а європейські інституції, такі як Європарламент та новий європейський уряд визначатимуть широкі аспекти економічної,  соціальної і навіть військової політики.

Головними ідеологічними опонентами ЄНП в Європейському Парламенті стали ліві сили, що зумовило необхідність консолідації європейських християнських демократів та консерваторів. До недавнього часу членами фракції Європейської народної партії були депутати від британських консерваторів. На сьогодні ЄНП має найбільшу фракцію в Європейському парламенті у кількості 264 депутатів та об’єднує 72 правоцентристських партій-членів з 39 держав. На теренах Європи ЄНП має 16 глав національних урядів (10 в ЄС + 6 в країнах, що не є членами ЄС) та свого представника на посаді президента Європарламенту.

На світовому рівні християнсько-демократичну спільноту представляє Християнський Демократичний Інтернаціонал (Centrist Democrat International – Internationale Démocrate Chrétienne, CDI-IDC)  який було створено у 1961 р. під назвою Світовий союз християнських демократів (World Union of Christian Democrats – WUCD) після інтеграції Європейської християнсько-демократичної унії та Організації християнських демократів Америки. Метою організації було оголошено просування ідей християнської демократії у всьому світі. Вже в 1982 році організація була перейменована на Християнський демократичний інтернаціонал (Christian Democratic International – CDI).

До складу інтернаціоналу увійшли три міжнародні партійні асоціації партій: «Нові міжнародні команди» створений на основі «Європейського християнсько-демократичного союзу», «Організація християнських демократів Америки» та «Християнсько-демократичний союз Центральної Європи». Штаб-квартира Християнсько-демократичного Інтернаціоналу знаходиться в Брюсселі. В 1999 році організацію було перейменовано на «Центристський демократичний інтернаціонал», щоб продемонструвати участь у русі представників інших релігій, а не лише християнства. Об’єднання відкрите для політичних партій та організацій, які будують свою політику на основі принципів християнського та інтегрального гуманізму, який визнає наявність духовного виміру в природи людини й відданого ідеалам братерства. На сьогодні до інтернаціоналу входить понад 100 партій, однак далеко не всі з них  можна вважати християнсько-демократичними. Більшість європейських членів Центристського інтернаціоналу також є членами Європейської народної партії.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні