Зеленський хоче завершити війну цієї осені,-ЗМІ

від Савицький Олексій
6 переглядів

Президент України Володимир Зеленський працює над односторонньою дорожньою картою для завершення війни з росією цієї осені, покладаючись на міжнародний тиск на Москву, щоб досягти миру на вигідних для Києва умовах. В умовах відсутності значного прогресу на фронті та ризику зменшення військової підтримки з боку ключових союзників, Зеленський поступово розкриває деталі свого «плану перемоги» міжнародним партнерам, підкреслюючи, що його успіх залежатиме від підтримки союзників, а не від волі росії,- EFE

У нещодавньому інтерв’ю Зеленський наголосив, що мир може бути досягнутий, якщо західні союзники посилять тиск на Кремль через додаткову військову допомогу Україні. Під час звернення до нації він повідомив, що представив деякі аспекти цього плану делегації конгресменів США на економічному форумі в Італії, де обговорювалися можливі стратегії посилення підтримки України та прискорення завершення конфлікту.

Зеленський впевнений, що міцна міжнародна коаліція може стати вирішальним фактором для прискорення завершення війни на умовах, вигідних для України, хоча конкретні деталі «плану перемоги» поки що залишаються невідомими.

Володимир Зеленський уперше згадав про «план перемоги» 27 серпня, коли заявив, що має намір представити цей документ чинному президенту США Джо Байдену, а також кандидатам у президенти від Республіканської та Демократичної партій — Дональду Трампу та Камалі Гарріс на виборах у листопаді.

Курськ як ключовий фактор

Як пояснив тоді лідер України, він планує передати цей документ у вересні. “Основна мета цього плану — змусити Росію припинити війну”, – підкреслив він.

Важливою складовою цього плану є успіх української операції в російській області Курськ, де після початку транскордонного наступу українські сили контролюють приблизно 1 300 квадратних кілометрів.

“Ймовірно, мета операції в Курську полягала в тому, щоб змусити Москву перекинути війська з Донбасу, підвищити моральний дух в Україні та, можливо, спонукати Путіна до переговорів”, – зазначає український аналітик Володимир Дубовик в інтерв’ю для EFE. Проте, на його думку, поки це не дає результатів, оскільки путін, схоже, готується до тривалої війни.

Крім можливого обміну окупованими територіями між Києвом і Москвою, план також включає економічні ініціативи та пропозиції щодо ролі України в системі міжнародної безпеки, як зазначив Зеленський. Четверта частина документа містить конкретні заходи для того, щоб змусити Росію зупинити свою військову агресію проти України.

Паралельно з поданням цього плану своїм партнерам, Київ планує організувати до кінця року другий мирний саміт. На відміну від першої зустрічі, що відбулася в червні у Швейцарії без участі росії, цього разу є намір запросити російську сторону.

Зі слів Зеленського та інших представників української влади стає зрозуміло, що основною метою цієї зустрічі є об’єднання міжнародної спільноти для тиску на росію, щоб вона погодилася на мир на умовах, запропонованих Києвом у цьому документі, який, ймовірно, стане “планом перемоги” для саміту.

Роль Китаю та Індії

Ефективність тиску на росію значною мірою залежить від позицій країн, близьких до Москви, таких як Китай та Індія. Київ активно намагається залучити ці держави для вирішення конфлікту, але наразі вони не готові використовувати свій вплив на Росію, щоб змусити її частково або повністю відступити з України, як вимагає Зеленський.

Зусилля Зеленського знайти вихід із затяжного конфлікту збігаються з тенденцією в українському суспільстві: зростає кількість людей, готових до переговорів з Росією.

Соціолог Ендрю Черносов відзначає два основні явища серед українців. По-перше, збільшується число тих, хто бажає завершити особисті страждання через діалог. По-друге, деякі українці вважають ціну агресії росії надто високою, і для них будь-який компроміс сприймався б як зрада.

“Вони відчували б, що всі втрати — домівок, родин, життя — були марними”, – пояснює Черносов про цей сегмент населення.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні