Християнська демократія. Рішення для України та Європи

від Майданюк Валерій
83 переглядів

Завдяки чому післявоєнній Європі вдалося стати одним з найбільш привабливих місць на Землі з чи не найсприятливішими матеріальними й духовними умовами життя та людського розвитку? На ґрунті якої ідеології Німеччина стала найбагатшою країною Європи, а Європейський Союз став простором примирення та процвітання? Однією з причин такого злету стала добра ідейна основа, котра створила інституції та цінності, завдяки яким бурхливий розвиток став можливий.

Після Другої світової війни християнські принципи взаємодопомоги, солідарності та соціальної відповідальності були поєднані з політичними програмами. Ідейною основою відбудови та розвитку післявоєнної Європи стала християнська демократія – ідеологія, яка має на меті інтегрувати християнські та демократичні принципи. А розв’язання найважливіших суспільних проблем вбачає в ідеях християнської моралі та гуманізму.

Саме християнсько-демократичні уряди та партії стали авторами «економічного дива» Німеччини, Італії, Нідерландів, Австрії. Соціальні реформи християнських демократів зробили дуже багато для того, щоб Європа сьогодні сприймалася як «рай суспільного благоденства». Завдяки «Декларації Шумана» економіки повоєнних держав переорієнтовуються з агресивної боротьби на співпрацю, в основі якої покладено принцип позитивної суми. Замість соціалізму, політики здорового глузду обрали шлях реформ за формулою соціальної ринкової економіки, взявши на озброєння протестантську етику, ініціативність та принцип «хто дбає – той має».

За словами професора Уді Ґрінберґа, після Другої світової війни християнські демократи досягли немислимого, об’єднавши неоднорідні правові системи Європи в демократичну спільноту. Високі соціальні стандарти, значний рівень безпекового захисту громадян, континентальна інтеграція – усе це, великою мірою, є здобутком саме християнських демократів. Християнсько-демократичні лідери, такі як канцлер Німеччини Конрад Аденауер, міністр закордонних справ Франції Робер Шуман і прем’єр-міністр Італії Альчіде де Ґаспері заклали  основи повоєнного економічного відродження Німеччини, Франції та Італії. І створили інституційні та світоглядні основи Європейського Союзу, які базувалися на класичних християнських політичних принципах – солідарності, відповідальності, субсидіарності та соціальній справедливості.

В Україні небагато людей знають, що батьками-засновниками Європейського Союзу були саме християнські демократи, які закладали християнські цінності в ідейний фундамент спільного європейського дому. Всі міністри, які підписали в 1951 році угоду про створення «Європейського співтовариства з вугілля та сталі», були представниками європейських християнсько-демократичних партій. Саме це співтовариство стало тією базою, на ґрунті якої був створений ЄС.

В Україні видано книгу «Християнська демократія. Рішення для України та Європи», яка присвячена детальному розгляду формули європейського економічного зростання та політичного примирення між віковічними конкурентами, котрі сьогодні мирно співіснують у Європейському Союзі. Книгу авторства громадського активіста Юрія Міндюка, журналіста Костянтина Канішева та політолога Валерія Майданюка видано зусиллями Фонду сприяння демократії за підтримки європейського фонду Sallux.

Книга «Християнська демократія. Рішення для України та Європи» розповідає про історії християнсько-демократичних прикладів успіхів, вдалої та невдалої боротьби за побудову суспільства добробуту, справедливості та цінностей. Розповідає, чому християнським демократам у Німеччині, Італії чи Нідерландах вдалося побудувати успішну державу, а Венесуелі, де християнські демократи були змушені поступитися владою соціалістам – довелося скотитися до злиднів, інфляції та довжелезних черг за найнеобхіднішим.

Книга розрахована для широкого кола читачів, політиків, політологів, журналістів, громадських та релігійних активістів, студентів, християн та всіх, хто цікавиться принципами побудови успішних і соціально орієнтованих держав. Книгу можна знайти на сайті Консервативно-християнської платформи https://conservative.org.ua/

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні