Керівництво Євросоюзу не хоче говорити про вступ України та інших кандидатів до ЄС на тлі фермерських протестів

від Савицький Олексій
7 переглядів

На майбутньому саміті лідерів ЄС уникатимуть розмов про євроінтеграцію України та інших кандидатів на вступ, аби не дратувати європейських фермерів — Politico.

“ЄС не хоче багато говорити публічно про прийом нових членів на тлі розгніваних фермерів, які влаштовують жорстокі протести”, – повідомляє видання з посиланням на єврочиновників.

Джерела видання повідомляють, що наразі європейські лідери намагаються заспокоїти розгніваних фермерів, які виступають проти дешевшого імпорту з України – “приводячи при цьому до мінімуму переговори про розширення, особливо враховуючи, що до виборів до ЄС залишилося лише три місяці”.

Деякі чиновники ЄС розповіли, що вважають за краще тримати в таємниці роботу з підготовки до можливої інтеграції України, Молдови та низки західнобалканських країн — особливо з врахуванням тих наслідків, які це матиме для фермерів.

“Розмови про зменшення субсидій для європейських фермерів — це не те, що ви хотіли б включити в свої передвиборчі гасла — або надати в якості виборчої амуніції для ультраправих”, — пояснив один з чиновників, маючи на увазі червневі вибори до Європейського парламенту.

Водночас, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка балотується на другий термін, пообіцяла підготувати блок до зустрічі з Україною.

Аналітики зазначають, що зараз перед ЄС стоїть непросте завдання: Україна стане найбільшою територією в блоці у разі вступу. З огляду на кількість населення, Київ матиме значний вплив у Європарламенті та Раді ЄС.

“Ставши членом ЄС, Україна матиме один з найнижчих ВВП. Це створить величезне навантаження на політику згуртованості блоку — фінансування, яке перетікає від багатших регіонів до бідніших. Інтеграція України до блоку може означати, що протягом семи років до країни надійде близько 186 мільярдів євро коштів ЄС. Майбутнє розширення означатиме, що усім нинішнім країнам ЄС “доведеться платити більше, а отримувати менше”, — зазначено у внутрішній записці Євроради.

Тому блок вирішив, що підготовка до можливої інтеграції України, Молдови, Грузії та шести західнобалканських країн має відбуватися всередині ЄС, а не на очах у громадськості. Ймовірно, розмови про це посиляться 2025 року, коли головування у Раді ЄС отримає Польща, вважають автори статті.

Є побоювання, адже “Україна з населенням 44 мільйона людей стане найбільшою територією в блоці” і “володітиме значним впливом у Європейському парламенті та Раді ЄС”

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні