СБУ затримала “крота” російської розвідки: Посадовець Київської ОВА прикинувся капеланом, щоб шпигувати за десантниками для росії

від Савицький Олексій
47 переглядів

Воєнна розвідка росії вирішила завести свого агента до штабу Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. Поплічник окупантів намагався долучитися до українських десантників під виглядом капелана.

Про це повідомили Офіс генпрокурора та СБУ.

За даними слідства, чоловіку давали різні «випробувальні» завдання. Потім за вказівкою куратора він мав долучитися до українських десантників під виглядом капелана, щоб «зливати» спецслужбі рф інформацію про місця базування Десантно-штурмових військ ЗСУ та їхнє переміщення.

“Записавшись” до однієї з бойових бригад ДШВ, чоловік мав встановлювати довірливі відносини з командуванням підрозділів і збирати дані про озброєння, робочі плани та бойові операції українських захисників.

Для прикриття чоловік зробив собі фальшиву довідку про нібито належність до парафіян однієї з конфесій.

Затримали фігуранта, коли він уже проходив співбесіди у штабі Командування українських десантників щодо “зарахування” до лав ЗСУ.

За даними слідства, затриманим виявився головний спеціаліст одного із департаментів Київської обласної військової адміністрації. Тож спецоперацію проводили за сприяння КОВА.

Фігуранта дистанційно завербував кадровий співробітник 317 розвідувального центру Головного управління Генштабу ЗС росії (також відоме як ГРУ). Комунікацію з окупантами він підтримував через анонімний чат у месенджері.

Наразі чоловікові повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Затриманому загрожує довічне ув’язнення.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні