Християнська демократія у Швеції: прогрес та реформи

від Майданюк Валерій
107 переглядів

Нещодавній приїзд до Києва лідерки шведських християнських демократів і водночас міністерки енергетики, бізнесу та промисловості, віце-прем’єр міністра Швеції Ебби Буш актуалізував увагу до позицій цієї політичної сили на батьківщині.

У Швеції, де сильні позиції тримають ліві соціал-демократи, християнсько-демократична партія була заснована у 1964 році і до 1985 року співпрацювала в коаліції з Партією центру. Проте в 1991 році шведські Християнські демократи (швед. Kristdemokraterna, KD) вперше самостійно пройшли до Риксдагу. За останні три десятиліття електоральна підтримка KD коливається від 6 до 11 % голосів виборців, хоча електоральний пік успіху партії припадав на 1990-ті роки. У 2015 року, новим лідером партії була обрана харизматична 28-річна Ебба Буш Тор, яка у своїй першій промові заявила, що головне завдання християнських демократів буде – боротьба зі злом та несправедливістю. Сьогодні шведські KD є членами урядової коаліції і впливають на розвиток держави.

Ідеологія шведських християнських демократів ґрунтується на ідеях соціального консерватизму та принципах християнства. Ставлячи на перше місце принципи християнської етики, партія велику увагу приділяє цінностям сім’ї, ідеї зміцнення традиційної родини, а людську гідність називає відправною точкою своїх політичних дій. Шведські Християнські демократи виступають проти одностатевих шлюбів і стали єдиною парламентською партією, представники котрої не були присутні на стокгольмському гей-прайді.

Виходячи з принципів субсидіарності, солідарності та персоналістичного розуміння природи людини KD борються за належний рівень охорони здоров’я та соціальних послуг, покращення догляду за літніми громадянами, виступають за свободу вибору для батьків щодо форми догляду за своїми дітьми, збільшення безпеки на вулицях, скорочення бюрократії у сфері регулювання бізнесу та зниження податків. У своїй політичній програмі партія поєднує правоцентристську економічну платформу з типовими для Швеції ліберальними ініціативами.

Велику увагу шведські “Християнські демократи” приділяють безпеці та правоохоронній системі, зокрема пропонують підвищити зарплати поліції та створити 10 000 нових робочих місць для співробітників поліції. Задля утвердження безпеки, партія підтримує спрощення оформлення ліцензій на вогнепальну зброю.

Економічна політика шведських християнських демократів є типовою правоцентристською і базується на соціальній ринковій економіці, яка має поєднуватися з соціально відповідальною політикою, щоб сприяти добробуту та гідному рівню життя для всіх. Системи оподаткування та пільг мають бути розроблені таким чином, щоб заохочувати людей і протидіяти залежності від пільг.

“Сильне підприємництво є гарантом нових робочих місць та підвищення добробуту. Сектор приватного бізнесу та інновації окремих людей є і завжди будуть основою успіху Швеції” – зазначено у програмі KD.  Християнські демократи хочуть покращити бізнес-клімат за рахунок конкурентного оподаткування, зменшення регулювання та зниження зборів для компаній. 

Щоб Швеція була привабливою країною для інвестування та створення компаній, ставка податку на підприємництво та капітал має бути на привабливому рівні порівняно з рештою світу. Надмірно високі податки можуть призвести до переміщення компаній і капіталу за кордон. Тому слід зменшити податок на прибуток. Зокрема, “Християнські демократи” брали участь у скасуванні податку на багатство, який вони називають “свавільним і аморальним податком, який вигнав з країни великі капітали” і рішуче засуджують будь-які спроби його відновлення. 

Надмірні граничні податки ризикують погіршити ринок праці та завадити розвитку економіки – вважають християнські демократи. Загалом всі податки шведські християнські демократи пропонують знижувати, в тому числі ПДВ і податок на пальне. Зокрема, християнські демократи домоглися скасування податку на нерухомість та знизили податок для пенсіонерів у п’ять разів.

“Наша мета полягає в тому, щоб ніхто не повинен був сплачувати понад 50 відсотків найвищого граничного податку і щоб не більше 15 % тих, хто отримує доходи, сплачували державний податок на прибуток. Ми пропонуємо широке зниження податків на всі доходи та цілеспрямоване зниження податків для особливих груп населення… Батьки, які мають дітей віком до 18 років, також повинні отримати податкову знижку в розмірі 500 шведських крон на місяць” – зазначається програмі партії. Задля успішнішого розвитку бізнесу шведські “Християнські демократи” виступають за скорочення бюрократії у сфері регулювання бізнесу, 

Партія пропонує знизити податки, особливо для батьків, збільшити допомогу на житло, пов’язану з дитиною, а також просуває систему пільг та знижок для сімей з дітьми. Також партія ініціює потужні програми батьківської підтримки, збільшення права на відпустку з дітьми шкільного віку, з метою забезпечити кращу економіку для сім’ї та умови для зростання дітей. Гасло шведських християнських демократів – “політика має підтримувати сім’ї, а не керувати ними”. 

Підтримуючи розвиток підприємництва, шведські християнські демократи, як і їхні правоцентристські європейські колеги, підтримують обмежену, відповідальну і регульовану міграційну політику, оскільки Швеції потрібен хороший доступ до кваліфікованої робочої сили. В рамках такої політики передбачено також можливість возз’єднання сімей мігрантів, проте, на законних підставах.

Протидію безробіттю шведські “Християнські демократи” пропонують здійснювати шляхом інвестування в нові компанії та зростання існуючих, проте систему рекомендують вибудовувати таким чином, щоб громадянам  було вигідно переходити від пільг до роботи за допомогою розумного оподаткування. З точки зору суспільної користі, християнські демократи засуджують використання державних пільг без належного корисного внеску в суспільство.  “Заходи політики розподілу мають бути спрямовані на тих, хто найбільше потребує підтримки та допомоги, і бути розроблені таким чином, щоб заохочувалися відповідальність людей, а також щоб протидіяти залежності від пільг” – зазначається у партійній платформі.

В гендерній політиці, шведські “Християнські демократи” перебувають під впливом загальних тенденцій шведської політики, тому з визнанням ставляться до ЛГБТК, наголошуючи,що кожна людина унікальна і незамінна. Також віднедавна “Християнські демократи” виступили за рівну реєстрацію громадянського стану для гетеросексуальних і гомосексуальних пар. 

Водночас у сфері гендерної політики партія виступає за посилення пенсій для жінок, які, в середньому, мали нижчу заробітну плату і більшою мірою працювали неповний робочий день, взявши на себе більшу відповідальність за домашню роботу та догляд за дітьми.

Проте, підтримуючи гендерну рівність,“Християнські демократи”, засуджують гендерні квоти та інші примусові законодавчі заходи, вважаючи їх не найкращим шляхом, адже вони ризикують посилити важливість гендеру замість компетенції. Водночас, шведські християнські демократи стурбовані зростаючим лівим фемінізмом в якому, за їх твердженням, “свобода громадян має бути обмежена на користь гендерно-теоретичних візій” – зазначено у програмі KD.

Загалом шведські християнські демократи більше уваги приділяють стратегічному розвитку економіки, що виявляється у стимулюванні бізнесу та підприємництва, адже саме надходження з податків є головним джерелом фінансування соціальних програм.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні