“Медіарух” вимагає усунути Гуменюк з керівництва комунікаційним напрямком ОК “Південь”

від Савицький Олексій
23 переглядів

“Детектор медіа” зазначає, що заяву з вимогою журналісти написали на ім’я головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, начальника Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича та міністра оборони Рустема Умєрова.

Наголошується, що Гуменюк “відлякала” з напрямку журналістів, чим відвернула увагу суспільства. Це позначається і на рівні обороноздатності регіону, і на допомозі громадам регіону від міжнародної спільноти.

Найбільш кричущим випадком була заборона заїзду на Херсонщину в підтоплені міста і села в день підриву Каховської ГЕС – тоді світові ЗМІ заполонили посилання на свідчення російських “воєнкорів”, адже від нас інформація була майже відсутня. 

Пізніше пані Гуменюк забороняла фіксувати страждання українців у частині сіл, де через підрив ГЕС зникла вода, та знімати дно водосховища, яке висохло.

До цього журналістам доводилося мінними полями заїжджати до щойно звільнених сіл на Херсонщині й Миколаївщині, щоб у момент найбільшої цікавості світу розповісти про воєнні злочини росіян. Офіційного дозволу заїхати до цих сіл легально дорогами через блокпости в адекватний термін домогтися було неможливо.

“Оскільки пані Гуменюк вибудувала саме таку комунікаційну політику, то бригади пропонують воєнним кореспондентам працювати в “потьомкінських окопах” за десятки кілометрів від реальної лінії фронту. Звісно, така імітація неприпустима для більшості медіа, отже вони обирають інші напрямки фронту, де можна просто нормально виконати свою роботу. Найбільш популярне слово в комунікаційного відділу сил оборони Півдня — “заборонено”, — наголошується у заяві.

“Медіарух” просить:

▪️Замінити Наталю Гуменюк на більш компетентну особу і не допускати її до будь-якого керування комунікаціями. Впевнені, що особа, яка керує комунікаціями ОСУВ під час війни, повинна вміти адекватно та професійно взаємодіяти з медіа, розуміти надзвичайну важливість висвітлення подій із фронту, необхідність документування та привернення уваги до злочинів росіян, і в жодному разі не ставити невиправдані обмеження, які перешкоджають роботі журналістів.

▪️Забезпечити доступ журналістів до районів Херсонщини та сусідніх регіонів, де відбуваються ключові події, з урахуванням вимог Наказу 73 Головнокомандувача ЗСУ. Ці території невиправдано довго блокувались Наталією Гуменюк, що призвело до непоправних інформаційних наслідків для України.

▪️Провести ревізію існуючих правил роботи пресцентрів ОК «Південь» та об’єднаного новоствореного ОУВ «Таврія» (раніше ОСУВ «Одеса» та ОСУВ «Таврія»), практики яких могли зазнати шкоди через нещодавнє призначення туди Наталі Гуменюк. Важливо переглянути існуючі правила та процедури роботи пресслужб військових формувань, щоб уникнути випадків надмірного і невиправданого контролю та обмежень, які перешкоджають висвітленню і документуванню надзвичайно важливих для України подій.

▪️Докласти зусиль, щоб журналістам не довелося писати ще одного листа щодо недопустимості очолювання будь-яких комунікаційних структур Сил оборони Ганною Маляр. Особи на ключових комунікаційних посадах повинні мати належні навички та репутацію для виконання своїх обов’язків згідно з вимогами часу, особливо у воєнний період.

Медіарух ― спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух було започатковано 5 лютого 2019 року.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні