Росія отримує компоненти для зброї через союзників України

від Савицький Олексій
21 переглядів

Які компанії постачають росії підсанкційні танталові конденсатори для БпЛА “Корсар”, “Шахед”, та ракет X-101 — розслідування The Insider.

Зазначається, що росія не взмозі випускати танталові конденсатори , які є важливим елементом електроніки та використовуються у військовій промисловості та авіоніці, зокрема в БПЛА “Корсар” і “Шахед”. Конденсатори з танталу випускають Kyocera AVX, Vishay і KEMET Corporation. Їхні штаб-квартири розташовані в США, але продукція потрапляє у рф, а потім – в Україну вже у вигляді ракет.

Танталові конденсатори мають високу температурну стійкість, що робить їх незамінними в радіоелектроніці, а також більшу, порівняно з конденсаторами з інших матеріалів, ємність за однакового розміру.

У рф видобувають близько 2% усієї танталової руди у світі, однак обробляти його російські підприємства не вміють.
Підприємства російського ВПК, атомної енергетики, авіакосмічної галузі завжди використовували імпортні деталі.

Зокрема, закуповує росія конденсатори японсько-американської компанії Kyocera AVX, однак, як з’ясували журналісти, вироблені вони у Сальвадорі.

Значна частина танталових конденсаторів, які прийшли в росію з Китаю, у графі “країна походження” має позначку “Сальвадор”. Тобто товар вироблено саме там, а Китай виступає експортером.

Ще одна компанія, конденсатори якої використовуються в російських озброєннях, — американська Vishay. Торік росія отримала конденсаторів виробництва ізраїльського заводу Vishay приблизно на $1,3 млн.

Однак жодні партії не доправляли безпосередньо з Ізраїлю. Конденсатори приїжджали з Кіпру, Угорщини, Китаю і Гонконгу.
Основний постачальник конденсаторів Vishay в росію — петербурзька компанія “РІК Логістик”, яка виступає лише посередником.

У трійці лідерів за обсягом ввезення танталових конденсаторів до рф є ще один американський виробник — компанія Kemet (входить до складу тайванської корпорації Yageo).
Торік у росію було завезено танталових конденсаторів Kemet на $6 млн.

Вироблено ці деталі було в Мексиці, однак, спочатку вони потрапили до Угорщини з Гонконгу, а потім за допомогою угорської компанії Matrix Metal Group Kft. були ввезені в росію.

У поставках конденсаторів також брали участь литовські брокери Vinges Terminalas і Autoverslo Logistika.
Вони не тільки оформляли папери для митниці, але, судячи з декларацій, які є в розпорядженні журналістів, ввозили деталі в Литву, щоб потім переправити їх до рф.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні