росія може оголосити нову мобілізацію через нестачу солдатів під Курськом після вторгнення України,- ЗМІ

від Савицький Олексій
7 переглядів

росія стикається з серйозним дефіцитом солдатів для ведення війни в Україні, що змушує уряд підвищувати бонуси для рекрутів, щоб уникнути повторення непопулярної мобілізації. Однак ці заходи поки що не приносять очікуваних результатів,-  Bloomberg.

Військові не отримують достатньої кількості новобранців для компенсації великих втрат на фронті, які наразі є найбільшими з початку вторгнення в лютому 2022 року, повідомляють джерела, близькі до Кремля та Міністерства оборони росії. Регіональні чиновники в середньому виконують менше третини своїх рекрутингових планів.

Це може змусити Росію розглянути можливість нової мобілізації. За словами деяких джерел, нову мобілізацію можуть подати як ротацію для відпочинку фронтових військ, а інші припускають, що призов може бути оголошений вже наприкінці цього року.

Український військовий прорив у Курській області на заході росії, який майже не зустрів опору, підкреслює проблеми Кремля на третьому році війни. Українські сили вже контролюють 1000 квадратних кілометрів російської території, і наступальні операції тривають, як повідомив головнокомандувач української армії президенту Володимиру Зеленському.

У росії є сотні тисяч військових на фронті в східній та південній Україні, де зіштовхуються з високими втратами. Нездатність поки що відбити українські атаки і відновити контроль над кордоном виявила нестачу оборонних резервів.

У вересні 2022 року президент рф путін оголосив про мобілізацію 300 000 резервістів, що викликало широкий занепокоєння серед росіян та масовий виїзд з країни, який оцінюється в приблизно мільйон осіб. Щоб уникнути повторення цього сценарію, Кремль зосередився на патріотичних закликах і грошових винагородах для залучення 30 000 нових солдатів щомісяця, необхідних для поповнення лав армії.

Це підштовхнуло Кремль до значного підвищення виплат з боку федеральної та регіональної влади для стимулювання вступу в армію. Тиск на виконання квот настільки великий, що багаті регіони змушують людей з бідніших областей підписувати контракти, щоб отримати вищі бонуси.

Згідно з обізнаними джерелами, масштаб російських втрат і недостатні темпи поповнення ускладнюють утримання нинішньої стратегії повільного просування в Україні. Обговорення захоплення Києва та інших міст більше не ведеться, оскільки Росія не має достатньої кількості військових для цього.

Щоб компенсувати зниження темпів набору, російська влада значно підвищила фінансові стимули. У липні мер Москви Сергій Собянін пообіцяв виплатити 1,9 мільйона рублів ($22,000) добровольцям, які підпишуть військові контракти, на додачу до 600 000 рублів, які вже виплачуються щорічно щомісячними частинами міською владою, разом із зарплатами та бонусами від Міністерства оборони.

Згідно з інформацією мера, новобранці можуть заробити до 5,2 мільйона рублів за перший рік служби, якщо вони залишаться живими, що приблизно втричі більше середньої річної зарплати в столиці за минулий рік.

Санкт-Петербург, рідне місто путіна та друге за величиною місто в Росії, також швидко приєднався до цієї ініціативи, пропонуючи новобранцям 1,6 мільйона рублів.

путін також видав указ, яким наказав уряду подвоїти федеральний бонус для нових рекрутів до 400 000 рублів до кінця року та закликав регіональні влади провести аналогічні виплати. Середня місячна зарплата в росії в травні становила трохи менше 86 500 рублів.

Однак деякі регіони звертаються за субсидіями до уряду, щоб відповідати вимогам путіна, оскільки не мають можливості самостійно зібрати необхідні кошти, повідомив чиновник, знайомий із ситуацією.

Зростаюча потреба російської армії в нових військовослужбовцях вже викликала посилення конкуренції за робочу силу з боку бізнесу, оскільки в умовах перегрітої економіки Росії проблема дефіциту кадрів стає дедалі складнішою. Тиск зростає через збільшення бонусів, які уряд намагається запропонувати, щоб залучити більше чоловіків до армії.

Президент путін потребує близько 500 тисяч нових солдатів протягом наступних 12 місяців для компенсації втрат і ротації військ, які розгорнуті в Україні, зазначив економіст Bloomberg Economics Russia Алекс Ісаков. Поточна стратегія вербування, яка базується на виплаті зарплат, що перевищують ринкові ставки, добровольцям, не буде достатньою для досягнення цієї мети. Натомість уряд, ймовірно, зосередиться на призовниках.

Кремль не розголошує точну кількість загиблих або поранених російських солдатів. За західними оцінками, загальні втрати росії можуть досягати 500 тисяч осіб. Міністерство оборони Великобританії повідомило 3 серпня, що останні три місяці стали найбільш затратними для росії в плані людських втрат з початку війни, досягнувши в середньому 1262 осіб на день у травні.

Середній щоденний рівень втрат, ймовірно, залишиться понад 1000 осіб протягом серпня, оскільки росія продовжує наступальні операції на широкому фронті в Україні.

росія планує розширити свої збройні сили до 1,5 мільйона осіб з нинішніх 1,15 мільйона. Тодішній міністр оборони шойгу в грудні заявив, що 650 тисяч військових мають бойовий досвід в Україні.

Президент України Володимир Зеленський у січні повідомив, що чисельність українських сил складає трохи менше 900 тисяч осіб. Щоб вирішити проблеми з мобілізацією, Україна у травні ухвалила новий закон, який знизив призовний вік з 27 до 25 років і звузив коло винятків від служби. Це сталося на фоні надходження десятків мільярдів доларів нової військової допомоги від США та європейських союзників.

У липневому інтерв’ю Bloomberg News Зеленський зазначив, що українські сили тепер краще підготовлені в плані людських ресурсів, ніж кілька місяців тому. Підготовка до нового контрнаступу проти Росії залежить від забезпечення бригад необхідною зброєю.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні