Стратегічні наслідки російських військових злочинів в Україні

від Юрій Гончаренко
4 переглядів

Масові тортури та вбивства, здійснені російськими військами в Бучі, Ірпені, Бородянці та інших українських містах, додають нового рівня жаху страшній війні. Але це не лише гуманітарна катастрофа: вони також змінюють стратегічні наслідки у трьох напрямках.

По-перше, вони закріплять українську ворожість щодо росії, завершуючи відчуження, яке почалося після першого вторгнення росії у 2014 році та посилилося під час повномасштабного вторгнення в лютому. Менш ніж за десятиліття путін перетворив східнослов’янський народ, який був переважно добре налаштований до росії, на об’єкт глибокої особистої ненависті.

По-друге, вони заганяють російську громадськість у темряву. Очікуючи швидкої й легкої перемоги, російська держава не намагалася мобілізувати масову думку перед вторгненням в Україну. Коли це почалося, багато хоробрих людей, ризикуючи, виступили проти цього, а кілька громадських діячів та впливових осіб підтримали їх. Але пропагандистська машина зараз працює безперервно, щоб виправдати війну та дискредитувати звірства як вигадки. Всупереч суворій цензурі та репресіям, росіяни все ще мають доступ до значно ширшого кола інформації, ніж будь-коли в до-інтернет-радянський період, якщо вони захочуть її шукати. І все ж більшість росіян, схоже, вірять офіційній брехні більше за всі докази, навіть свідчення їхніх друзів і родичів в Україні.

Це підживлює припущення, що “дорогий” конфлікт буде непопулярним. Справді, багато аналітиків передбачали, що путін не піде на війну з цієї причини. Приховування втрат режимом у Сирії та публічна критика першої чеченської війни в середині 1990-х, здавалося, підтверджують це. Натомість більшість росіян об’єдналися навколо режиму та лідера, які до війни стали такими ж непопулярними, як будь-коли під час президентства путіна. Це відбувається навіть тоді, коли офіційна риторика досягає нового рівня істерії та зображує українців як нацифіковане населення, чию еліту потрібно «ліквідувати».

По-третє, воєнні злочини показують, що поки росія окупує українську територію, припинення бойових дій не означає припинення насильства. Навпаки: припинення вогню дозволить російським силам не лише перегрупуватися та переозброїтися, але й безперешкодно чинити звірства з мирним населенням і вбивати їх. Оскільки «реалістична школа» міжнародних відносин, схоже, не визнає, що на карту поставлено не лише геополітичний простір, а й людські життя. Усі українці тепер точно знають, що їх чекає, якщо російські війська увійдуть до їхнього міста чи села, і будуть чинити відповідний опір. Звідси випливає, що поділ чи домовлений компроміс не принесуть ні миру, ні стабільності.

Навіть більше, ніж вторгнення росії, її військові злочини знаменують собою доленосний момент, який фіксує сприйняття та прояснює вибір. Перспектива навіть тимчасової зупинки війни, і без того незначна, тепер далека. Росія багато в чому більш ізольована, ніж під час холодної війни, і зараз Захід менше, ніж будь-коли, каже, що «наша сварка – з урядом, а не з його народом». Подальші санкції будуть. Якщо Конгрес доповнить рішення Білого дому законодавством, це може тривати роками. Якщо великі західні держави не оберуть лідерів із дуже різними політичними пріоритетами, здається практично немислимим, що санкції будуть послаблені, поки росія продовжує окупувати українську територію, а путін залишається при владі. Зміцнюючи громадську думку у Фінляндії та Швеції, воєнні злочини росії також прискорюють рух цих країн до членства в НАТО.

Деякі стверджують, що документування та розслідування військових злочинів відволікає від більш масштабних стратегічних питань. Вірно навпаки. Ці злочини мають стратегічні наслідки, які вплинуть на хід війни. Перш за все, вони роблять більш імовірним, що будь-який результат буде визначатися не компромісом і врегулюванням, а перемогою і поразкою.

Автор: Найджел Гулд-Девіс, старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), редактор щорічного стратегічного огляду геополітики IISS

Переклад: Юрій Гончаренко, Консервативно-християнська платформа.

You may also like

Leave a Comment

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні