Елітний розкол в кремлі

від Савицький Олексій
3 переглядів

Період консолідації


Ще пару тижнів тому в російських ЗМІ поширилась інформація, що початок війни та введення персональних санкцій спричинили надзвичайну консолідацію еліт. Зміст цих повідомлень полягав у наступному: ображені на західні санкції оточення ще міцніше консолідувався навколо путіна.


Імперський шал у когось із можновладців викликав захоплення, когось паралізував своєю потужністю. Але переважна більшість вищого класу підтримували війну виходячи із банального конформізму. Ефект «об’єднання навколо прапору» спрацював, незважаючи на персональні фінансові втрати та сумнівні з моральної точки зору методи ведення війни.


Початок боротьби груп


Невдачі путінської армії в Україні суттєво змінили ситуацію. Навколо путіна почалась боротьба різних груп. Центр сили почав розпадатись. Від колишньої консолідації не залишилось і сліду.
На даному етапі це не боротьба елітних груп проти путіна. Боротьба точиться за дві пов’язані між собою речі:


1) За вплив на путіна. Саме ця боротьба гарантує доступ до фінансових потоків та контроль над силовими ресурсами.


2) «Призначення винного» за зрив наступу на першому етапі війни. Відступ путінської армії з півночі України в масах рф не сприймається як поразка. Проте для в істеблішменті це є очевидним провалом. Наскільки можемо судити, сам путін досі впевнений, що затверджений ним в лютому план війни був цілком дієвим та ефективним. Пояснення поразки під Києвом в російському керівництві є доволі банальним – провал пов’язаний із поганим виконанням, а може й із прямою зрадою. Отож вкрай важливо, хто саме буде визначений відповідальним за це.


Одразу варто зазначити, що інформація останніх днів про арешт суркова, інфаркт у Шойгу чи арешт 20 генералів поки не знаходять підтвердження.


Як завжди картина значно складніша.


Позбавлення чекістів монополії


Від самого обрання путіна президентом у 2000 році він абсолютно залежав від еліт, які були сформовані за часів правління Бориса Єльцина. Намагаючись зміцнити своє становище, путін почав максимально посилювати чекістські елітні групи.


Орієнтовно з 2004 року вплив чекістів почав суттєво зростати. Поступово вони перетворились на домінуючу силою серед еліт в рф. Ще донедавна чекісти контролювали більшість інститутів в країні: бізнес-структури, суди, армію, слідчі органи, депутатський корпус.


Домінування чекістів не призвело до зникнення інших елітних груп. Проте не пов’язані із ФСБ еліти займали другорядне становище. Наприклад і далі існувало більшість «олігархів» єльцинського оточення. Доволі впевнено почуває себе кадировський клан, незважаючи на його постійні конфлікти із чекістами.


Перебіг війни в Україні спричинив суттєві зміни в положенні еліт. На наших очах чекісти втрачають монополію. Посилюються інші групи впливу. Поки путін втримувати баланс між різними елітними середовищами. Але наскільки довго йому вдасться тримати рівновагу? Достатньо декількох хибних рішень і путін ризикує із рефері перетворитись в учасника бійки.


Майбутнє не є очевидним. Події можуть розгортатися за декількома сценаріями.


В будь-якому випадку, не варто очікувати перевороту в кремлі прямо сьогодні. Навіть якщо заколот проти путіна відбудеться, він почнеться лише після остаточної військової поразки.


Отож віримо в Господа, виримо ЗСУ, проявляємо солідарність!

Про конкретні елітні групи в оточенні путіна, читайте незабаром в наступних матеріалах.

Костянтин Канішев

You may also like

Leave a Comment

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні