Буданов і “вбивство” Макрона – масштабний за задумом, але примітивний за виконанням фейк росії: розбір та спростування

від Юрій Гончаренко
11 переглядів

14 лютого російський сегмент інтернету почав рясніти повідомленнями про нібито спробу замаху на президента Франції Еманюеля Макрона. Його, начебто, готувався здійснити Президент України Володимир Зеленський, «операцію» курував Кирило Буданов, а запобіг замаху Валерій Залужний. Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA за допомогою систем відстеження наративів на базі штучного інтелекту перевірила цю інформацію.

Отже, в більшості публікацій від 14 лютого єдине джерело цієї “інформації” – відео дуже поганої якості з телевізора. Відео настільки погане, що переконатися чи це не діпфейк технічно неможливо.

Одразу звертаємо увагу, що на відео – російські субтитри, які ширше за телевізор в кадрі. Але ж за версією російської пропаганди, відео поширив користувач мережі X з ніком @Jose_FERNANDE8. І нібито це сюжет французького телебачення, France 24.

Користувач такий – є, а от сюжета на телебаченні – немає. Проте чи хвилює це росіян, зокрема – завжди натхненного в маячні так званого заступника голови Ради Безпеки російської федерації дмитра медведева.

Проте російські титри на відео з нібито Франції – не єдина прогалина цього фейку. Насправді, згадані у відео скріншоти з’явилися в мережі Телеграм ще 12 лютого.

Кожен, кому подобається вивчати недолугі “пекельні борошна”, може знайти тут щось для себе. Кожному в Україні зрозуміло, що навіть для суржика тут – занадто)

А ми публікуємо графік розвитку цього фейку та продовжуємо стежити за розвитком.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні