Франція приєднується до Польщі та вимагає обмежити імпорт української сільгосппродукції

від Савицький Олексій
7 переглядів

Франція приєдналася до Польщі у закликах до подальших обмежень на імпорт української сільськогосподарської продукції, погрожуючи зірвати переговори про продовження вільної торгівлі Києва з ЄС ще на рік, повідомили Politico троє європейських дипломатів.

Франція приєдналася до Польщі з вимогою додаткових обмежень на імпорт української сільськогосподарської продукції, що ставить під загрозу переговори щодо продовження безмитного доступу України до ринку ЄС ще на рік. Згідно з оцінками, на які посилаються двоє дипломатів, ця зміна коштуватиме Україні 1,2 мільярда євро доходів від торгівлі.

“Це величезне скорочення для країни, якій потрібна вся можлива допомога. Країни-члени, які найбільш демонстративно підтримують Україну, також завдають їй найбільшої шкоди”, — заявив один із дипломатів.

Якщо цю суперечку не розв’язати швидко, вона може затьмарити саміт лідерів ЄС у Брюсселі цього четверга — і виявити заяви лідерів про солідарність з Україною порожніми, оскільки вони піддаються тиску вдома з боку фермерів , які стверджують, що не можуть конкурувати з дешевий імпорт, тому що він зв’язаний бюрократією ЄС.

“Ми працюємо з Польщею, щоб знайти рішення, яке дозволить нам продовжити тимчасові заходи, враховуючи їхню стурбованість”, — сказав речник Постійного представництва Франції при ЄС.

Туск у Польщі відчайдушно намагається придушити масові протести фермерів своєї країни, які загрожують похитнути його крихку правлячу коаліцію. Вимоги протестувальників стосуються обмеження українського імпорту. Макрон зіткнувся з подібними заворушеннями в сільській місцевості, що змусило його звернутися до Брюсселя , щоб послабити тиск на вітчизняних виробників.

Заходи, які Варшава, а тепер і Париж, просуває на рівні ЄС, відображають поправки, ухвалені Європейським парламентом і подані близьким соратником Туска, правоцентристським депутатом Європарламенту від Польщі Анджеєм Галіцьким з Європейської народної партії.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні