Ганнс Зайдель та формула успіху Баварії

від Майданюк Валерій
100 переглядів

Баварія має найбільший науковий та економічний потенціал з усіх 16 земель ФРН. Але 60 років тому її економіка базувалася на аграрному секторі. Економічний прорив Баварії став можливим завдяки нетривалому правлінню християнського демократа Ганнса Зайделя.

Ганнс Зайдель народився в 1901 році у багатодітній сім’ї, в якій панували християнські цінності поваги до людини та суспільства. Здобувши різнобічну освіту з галузей юриспруденції, германістики та економіки, Зайдель захистив докторську дисертацію і працював адвокатом. У 1932 році Ганнс Зайдель вступив у християнську Баварську народну партію, яку було заборонено  після встановлення нацистської влади. У 1933 році нацисти заарештували Зайделя, але невдовзі були змушенні відпустити. На деякий час Зайдель емігрував у Литву, але згодом продовжив адвокатську діяльність і неодноразово захищав євреїв на судових процесах.

Після Другої світової війни в 1945-1947 роках Зайдель був призначений американською адміністрацією керівником ландрату по округу Ашаффенбург. І тоді ж вступив у новостворену партію Християнсько-соціальний союз (ХСС), ставши депутатом баварського ландтагу. 1954 році канцлер Аденауер пропонує Зайделю місце в центральному уряді, Але Зайдель вирішує концентруватися на розвитку Баварії і відмовляється.

У 1955 році Зайдель обраний головою ХСС, а партія, під його керівництвом провела ґрунтовні організаційні та кадрові реформи. На його думку, лише оновлена партія здатна перемогти на виборах. На межі 1940-х та 1950-х років  Зайдель займав пост міністра економіки Баварії, відповідав за розвиток транспортної галузі. А в У 1957-1960 роках обіймав посаду прем’єр-міністра Баварії.

Політик прагнув перетворити Баварію з аграрного в промисловий регіон і сприяв будівництву доріг, електростанцій та розвитку освіти. Земельний уряд стимулював бізнес розміщувати підприємства по всій Баварії, а не концентруватися лише в Мюнхені. Саме з того часу як Зайдель очолив уряд, починається активна модернізація Баварії.

Реформи Зайделя передбачали:

1) стимулювання експортоорієнтованих підприємств;

2) стимулювання наукомістких підприємств;

3) пільгове кредитування малого та середнього бізнесу ;

4) розширення транспортної інфраструктури;

5) реформа державного управління та його максимальна технологізація;

6) підвищення рівня освітніх закладів;

7) розробка програм безкоштовної вакцинації дітей.

Завдяки цим реформам Баварія перетворилась на промислового та технічного гіганта. Значну частину промислового виробництва Баварії сьогодні складають наукомісткі підприємства. Аграрний сектор Баварії зменшився лише до 1% ВВП.

Після потрапляння в автодорожню катастрофу, стан здоров’я Ганнса Зайделя почав погіршуватись. Він був змушений покинути державні посади, а в 1961 році помер. Для продовження його справи, ідейно близький до Християнсько-соціального союзу Фонд Ганса Зайделя, названий на честь колишнього прем’єр-міністра Баварії і голови ХСС, здійснює діяльність під гаслом “На службі демократії, миру та розвитку”. Та втілює християнсько-соціальні цінності не лише в Німеччині, але й закордоном.

Незважаючи на короткий термін головування Зайделя у партії та ще менший термін прем’єрства, його зусиллями було запущено незворотні процеси, які радикально змінили обличчя Баварії. Саме Ганнс Зайдель надихнув наступні покоління баварських політиків на те, що при стратегічному підході та наполегливості неможливе стає досяжним.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні