Лідерка християнських демократів Швеції підтримала Україну

від Майданюк Валерій
8 переглядів

До України з офіційним візитом прибула харизматична лідерка християнських демократів і віцепрем’єр-міністр, міністр енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Ебба Буш, котра провела успішні реформи й надала нового дихання своїй політичній силі.

На зустрічі з міністром енергетики України Германом Галущенком шведська діячка акцентувала на політиці посилення енергетичної безпеки Європейського континенту. Ключовою темою зустрічі стало продовження підтримки України у війні з російським агресором зі шведської сторони, допомога українському енергосектору, а також поглиблення співпраці у галузях атомної енергетики та відновлюваних джерел енергії.

 “Останні атаки на енергосистему України є дуже гарним свідченням для нас у Європі того, наскільки важлива стійкість енергосистеми для підтримки життєдіяльності наших країн. І ми раді тому, що навчаємося завдяки лідерству енергосектору України, як підтримувати стійкість енергосистеми”, – зазначила Ебба Буш під час зустрічі.

За словами Буш, Швеція готова й надалі допомагати Україні з відновленням енергетики. Швеція вже надала значну підтримку українській енергетиці у вигляді енергетичного обладнання і готова й надалі допомагати для проведення ремонтів і відновлення. Зокрема з березня 2022 року в Україну зі Швеції надійшло 97 вантажів енергетичного обладнання загальною вагою понад 1 126 тонн, до яких увійшли 222 генератори, трансформатори струму і напруги та інше електроенергетичне й газове устаткування для виконання відновлювальних робіт. Крім цього Швеція внесла 25,27 млн євро до Фонду підтримки енергетики України.  “Ми будемо продовжувати допомагати Україні у ці складні часи випробувань, надаючи допомогу для відновлення після останніх ворожих атак. У ці дні ми знову бачимо, як Росія використовує енергетику як зброю”, – зазначила віце-прем’єр-міністр Швеції.

У своїй країні Ебба Буш є однією з найвпливовіших політичних персон. Очоливши партію Християнських демократів Швеції у 28 років, Ебба надала нового дихання партії, котра була заснована ще у 1964 році.  За останні три десятиліття електоральна підтримка Християнських демократів (швед. Kristdemokraterna, KD) коливається від 6 до 11 % голосів виборців, а електоральний пік успіху партії припадав на 1990-ті роки. Після обрання головою партії у 2015 році, харизматична Ебба Буш у своїй першій промові заявила, що головним завданням християнських демократів буде “боротьба зі злом та несправедливістю”.

Ідеологія шведських християнських демократів ґрунтується на ідеях соціального консерватизму та принципах християнства. Ставлячи на перше місце принципи християнської етики, партія велику увагу приділяє цінностям сім’ї, ідеї зміцнення традиційної родини, а людську гідність називає відправною точкою своїх політичних дій. Шведські Християнські демократи стали єдиною парламентською партією, представники котрої не були присутні на стокгольмському гей-прайді.

Виходячи з принципів субсидіарності, солідарності та персоналістичного розуміння природи людини KD борються за належний рівень охорони здоров’я та соціальних послуг, покращення догляду за літніми громадянами, виступають за свободу вибору для батьків щодо форми догляду за своїми дітьми, збільшення безпеки на вулицях, скорочення бюрократії у сфері регулювання бізнесу та зниження податків.

Політика зниження податків у шведських християнських демократів йде пліч-о-пліч з підтримкою сім’ї. KD пропонує знизити податки для батьків, збільшити допомогу на житло, а також просуває систему пільг та знижок для сімей з дітьми. Також партія ініціює потужні програми батьківської підтримки, збільшення права на відпустку з дітьми шкільного віку, з метою забезпечити кращу економіку для сім’ї та умови для зростання дітей. Гасло шведських християнських демократів – “політика має підтримувати сім’ї, а не керувати ними”. Водночас у сфері гендерної політики партія виступає за посилення пенсій для жінок, які, в середньому, мали нижчу заробітну плату і більшою мірою працювали неповний робочий день, взявши на себе більшу відповідальність за домашню роботу та догляд за дітьми.

Проте, підтримуючи гендерну рівність,“Християнські демократи”, засуджують гендерні квоти та інші примусові законодавчі заходи, вважаючи їх не найкращим шляхом, адже вони ризикують посилити значення гендеру на шкоду компетенції. Шведські християнські демократи стурбовані зростаючим лівим фемінізмом в якому, за їх твердженням, “свобода громадян має бути обмежена на користь гендерно-теоретичних візій” – зазначено у програмі шведської KD. “Призначення на посади мають здійснюватися на основі компетенції, а не на основі статі, походження чи віку. Прийняття рішення про квоти для правління компаній суперечить правам власності. Політика не може вирішувати, як компанія має сформувати свою раду” – стверджується в партійній програмі шведських християнських демократів.

Автор: Валерій  Майданюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні