Величезна литовська підтримка України: Литва передасть Україні енергообладнання з власних ТЕЦ і АЕС

від Савицький Олексій
43 переглядів

Україна отримає від Литви енергообладнання з Вільнюської теплоелектроцентралі та Ігналинської атомної електростанції, щоб замінити пошкоджене внаслідок російських атак українське обладнання — заявив міністр енергетики країни, передає LRT.

За словами української делегації, яка відвідує Литву, вони всюди шукають деталі та обладнання, які можуть поставити українську енергетику на ноги.

Найбільше допомогти Україні у відновленні енергетичної інфраструктури можуть ті країни, які мають електростанції, побудовані за радянських часів.

Третя Вільнюська теплоелектростанція не працює з 2016 року, та фактично простоює, тому наразі у Литві випробовують на справність наявне енергообладнання. Забезпечується профілактична робота, випробування приладів згідно з плановими графіками. Литва має намір передати їх Україні.

“Ми дамо їм все необхідне. У Харкові зруйновано 80% всієї мережі — і теплової, і електричної. Якщо ми не допоможемо, українці не зможуть відновити мережу та сектор опалення до зими, що буде дуже і дуже складно”, — зазначив литовський міністр.

Міністр також розповів, що частину обладнання демонтують на запчастини, а іншу — передадуть цілими та адаптують до українських станцій.

Окрім цього, Литва передасть Києву 30-кіловатний трансформатор — компонент критичної інфраструктури. За словами Крейвіса, це ніяк не вплине на енергосистему Литви.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні