У рамках винищувальної коаліції Норвегія готується передати Україні винищувачі F-16

від Савицький Олексій
29 переглядів

У рамках винищувальної коаліції Норвегія готується передати Україні 22 винищувачі F-16, 12 з яких у справному стані.

Норвегія отримала дозвіл від США на передання Україні 22 винищувачів F-16. Також Україна може отримати двигуни, допоміжні матеріали, тренажери, запчастини та інше обладнання. Про це норвезькому порталу Nettavisen стало відомо з власних джерел.

Частина цих винищувачів є несправними. Вони можуть використовуватись для запчастин та ремонту інших літаків. Видання припускає, що придатними для польоту є 12 літаків F-16. Саме стільки Норвегія планувала продати американській компанії Draken International.

Угода про продаж з Draken International, схоже, не буде реалізована, а літаки, які мали бути використані для тренувань у США, натомість будуть задіяні для захисту повітряного простору України.

Журналісти не вказують точні строки, коли Україна може отримати норвезькі F-16, але припускають, що цього не станеться до саміту НАТО у Вашингтоні в липні цього року.

Літаки F-16 дуже добре служили Збройним силам Норвегії більше 40 років, поки їх не замінили F-35. Норвегія вивела з експлуатації свої F-16 у січні 2022 року, у листопаді того ж року Румунія та Норвегія підписали угоду вартістю 388 мільйонів євро на продаж 32 винищувачів. За весь час експлуатації Норвегія отримала близько 60 F-16A.

Точна кількість літаків, що залишилася у розпорядженні Норвегії після виведення з експлуатації і продажу частини авіапарку Румунії невідома.

Як відомо, нещодавно уряд Норвегії ухвалив рішення дозволити прямий продаж зброї та продукції оборонного призначення від норвезької оборонної промисловості органам оборони України. Ця зміна політики набула чинності 1 січня 2024 року.

F-16 – багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління. Літак надійшов на озброєння ВПС США у 1979 році і до сьогодні є однією з передових бойових машин завдяки постійній модернізації.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні