Велика Британія, ймовірно, направить в Україну свою лазерну зброю Dragonfire: вона може збивати БПЛА

від Савицький Олексій
50 переглядів

Велика Британія розглядає можливість відправки Україні прототипа лазерної зброї. Йдеться про засоби для збивання дронів та ракет.

Про це заявив міністр оборони Британії Грант Шаппс, пише The Daily Telegraph.

Глава Міноборони перевірив лабораторію лазерного озброєння DragonFire. Він зазначив, що розгортання цієї зброї є “найбільшою тратою грошей на оборону”.

“Що я хочу зробити, так це прискорити процес, який зазвичай є дуже тривалим, можливо до 10 років, до набагато коротших часових рамок і розгорнути його, потенційно на кораблях і потенційно на суші”, – сказав Шаппс.

Лазер, здатний збивати ворожі безпілотники та ракети, буде на військових кораблях Королівського флоту до 2027 року на тлі зростаючої загрози конфліктів в Україні та Газі.

За словами Шаппса, Британія хоче встановити DragonFire на озброєння до 2027 року. Але, як зазначив міністр, Британія також працює над тим, щоб побачити, чи зможе вона надіслати прототипи в Україну раніше, навіть якщо вони не будуть на 100% вдосконалені.

DragonFire – це фактично лазерний промінь, який здатний збивати безпілотники та ракети. Зброя невидима і безшумна, оскільки довжина хвилі світла становить близько одного мікрона, яке людське око не може помітити.

У Міноборони Британії зазначають, що система достатньо потужна, щоб збивати снаряди, що рухаються швидше, ніж, наприклад, балістичні ракети. Головною особливістю лазерної зброї є її низька вартість. Заявлено, що постріл коштує 10 фунтів.

Британія прискорила розгортання лазерної зброї на тлі війни в Україні та конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС. Очікується, що лазер спочатку буде встановлений на кораблях британського флоту, а потім системи розгорнуть на суші.

Вчені британської оборонної лабораторії Портон-Даун (DSTL) працювали з галузевими експертами в останні місяці, щоб перетворити лазерну зброю з лабораторного експерименту на майже готову до бою.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні