Зеленський: Домовилися надати Україні більше систем ППО. Нам потрібно ще сім систем Patriot, і це мінімальна кількість

від Савицький Олексій
21 переглядів

Президент виступив на Раді Україна – НАТО та закликав партнерів якнайшвидше дати Україні необхідне озброєння.

Зеленський під час засідання Ради Україна-НАТО озвучив п’ять пріоритетів, на яких просить зосередитися партнерів:

  • Для оборони Україні потрібно ще мініму сім Patriot чи подібних систем ППО – вони можуть урятувати багато життів і реально змінити ситуацію.
  • Мільйон артилерійських снарядів для України потрібно нарешті доправити на передову.
  • Далекобійна здатність. “Це абсурдно, коли партнери бояться своєї сили. Що більше в руках наших бійців далекобійної зброї, то ближчий мир. На лінії фронту зараз дуже потрібні ракети великої дальності та артилерія”, – наголосив президент.
  • Авіація. “Якщо в нас є коаліція винищувачів, то потрібна достатня кількість літаків, щоб реально подолати російський повітряний флот. Справа не в кількості обіцянок, а в реальній кількості літаків у небі”, – додав Зеленський.
  • П’ятий пункт – швидкість. “Цього року ми не можемо чекати на ухвалення рішень. Прошу вас якнайшвидше розглянути наше прохання про вашу рішучість – кожен із його елементів”, – зазначив глава держави і додав, що “путіна треба спустити з неба на землю, і наше небо має знову стати безпечним”. 

Генеральний секретар NATO Єнс Столтенберг заявив, що країни НАТО взяли на себе зобов’язання надати Україні більше систем протиповітряної оборони. Про це він сказав на брифінгу за результатами Ради Україна — NATO.

Столтенберг не назвав точної кількості систем ППО, які можуть надати Україні, але запевнив, що, зокрема, Patriot доступні для передачі.

“NATO визначило серед наявних можливостей системи, які можна надати Україні”, — сказав він і додав, що невдовзі очікує від партнерів по NATO анонсів постачань.

Він додав, що окрім американських установок Patriot, “є також інші види озброєнь, які можуть передати союзники, зокрема [французькі] SAMP/T”.

“Багато інших держав, які не мають доступних систем, обіцяли надати фінансову підтримку для їх купівлі для України”, – сказав генсек NATO.

Президент України Володимир Зеленський, який був присутній на зустрічі Ради заявив, що Україна, крім ППО, потребує також артилерійських снарядів, далекобійної зброї та авіація. За словами Столтенберга, кожен із членів NATO може вирішити, що з цього постачати Україні.

Також сьогодні країни “Великої сімки” (G7) заявили що посилять українську ППО, щоб врятувати життя цивільних і захистити критично важливу інфраструктуру.

16 квітня стало відомо, що Київ ініціює скликання засідання Ради Україна – NATO. Про це повідомив Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні до українців.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні