Financial Times: Як спікер Палати представників Майк Джонсон переконував у необхідності допомоги Україні

від Юрій Гончаренко
158 переглядів

Про проривний крок у проведенні голосування, якому передувала кампанія євангельських християн та керівників розвідки – в перекладі статті “Inside House Speaker Mike Johnson’s conversion on aid for Ukraine” Financial Times.

В останній тиждень лютого через дорогу від домашньої церкви Майка Джонсона в Бентоні, штат Луїзіана, з’явився великий білборд.

«Для такого часу, як цей»,— йшлося в ньому, цитуючи біблійний вірш поряд із зображенням пошкодженої баптистської церкви в Бердянську, Україна. Він звертався до Джонсона на ім’я. Реклама була оплачена українською правозахисною групою Razom і апелювала до глибокої християнської віри Джонсона — і його влади як спікера Палати представників забезпечити мільярди доларів фінансування США для захисту України від повномасштабного вторгнення Росії.

Кампанія принесла свої плоди минулого тижня, коли Джонсон шокував Вашингтон і союзників США по всьому світу, дозволивши Палаті представників проголосувати за цю допомогу, розблокувавши 95 мільярдів доларів коштів для України, Ізраїлю та Тайваню.

Сенат також ухвалив пакет у вівторок увечері, дозволивши президенту Джо Байдену підписати його в середу. Пентагон оголосив, що озброєння на суму 1 мільярд доларів із військових запасів США буде надіслано негайно, що є важливою підтримкою саме тоді, коли російські війська погрожують зруйнувати українську оборону.

Це знаменує собою величезний розворот для Джонсона, який раніше неодноразово голосував проти допомоги Україні і місяцями використовував свою владу як спікера, щоб заблокувати голосування за нову підтримку. І це завершує багатомісячну закулісну кампанію керівників розвідки, чиновників Білого дому, європейських дипломатів і євангельських християн з України, щоб переконати його.

Люди, близькі до Джонсона, наполягають на тому, що він давно співчуває тяжкому становищу українського народу і провів останні місяці, намагаючись знайти шлях вперед, щоб задовольнити ворогуючі фракції всередині Республіканської партії, включаючи ізоляціоністів, які погрожували усунути його від влади через підтримку України.

“У нього ніколи не було нестачі ясності щодо того, хто правий, а хто неправий у цьому конфлікті”, – сказала одна людина, близька до Джонсона.

Білий дім вперше зв’язався з Джонсоном лише через кілька днів після того, як він став спікером у жовтні, за словами представників адміністрації, які сказали, що спочатку він був поінформований про Україну радником президента США з національної безпеки Джейком Салліваном.

Проте до лютого цього року саме Байден чинив тиск, викликавши Джонсона до Овального кабінету та закликавши його припинити буксувати через законопроєкт про фінансування Києва та Ізраїлю, який Сенат ухвалив кількома тижнями раніше.

Президент Джо Байден (у центрі) зустрічається з офіційними особами Палати представників і Сенату, включаючи Майка Джонсона, другого зліва, у Білому домі в лютому © Роберто Шмідт/Getty Images

Чак Шумер, лідер більшості в Сенаті, описав цю зустріч як одну з «найінтенсивніших», в якій він брав участь. Але коли Джонсон з’явився, він не дав жодних ознак того, що його переконали. Європейські країни, побоюючись, що нова підтримка України з боку США мертва, кинулися шукати альтернативні кошти для Києва.

Українські воєначальники попередили, що у них закінчуються боєприпаси.

Озираючись назад, люди, знайомі з зустріччю в Овальному кабінеті, тепер стверджують, що вона мала вирішальне значення для готовності Джонсона вести переговори. Присутніх, серед яких також були лідер демократів у Палаті представників Хакім Джеффріс та лідер республіканської меншості в Сенаті Мітч Макконнелл, поінформували про Україну Салліван та директор ЦРУ Білл Бернс.

За словами представників адміністрації, нещодавно Джонсон знову був проінформований Бернсом, який приймав співробітників спікера в штаб-квартирі ЦРУ, щоб поговорити про Україну, 29 березня.

Джонсон також отримав брифи від високопосадовців Пентагону, у тому числі від Європейського командування Сполучених Штатів. Розвідка була переконливою.

“Я дійсно вірю розвідувальним даним і брифінгам, які ми отримали”, – сказав Джонсон минулого тижня, пояснюючи своє рішення призначити голосування.

«Я вважаю, що Сі [Цзіньпін], Володимир Путін та Іран справді є віссю зла… Я думаю, що Володимир Путін продовжив би марширувати Європою, якби йому дозволили”.

Razom, українська група, яка стоїть за білбордом у Луїзіані, тим часом намагалася привернути увагу спікера іншими особистими способами. Вони організували виступ для Романа Рубченка, зірки українського баскетболу, який виступав за університет штату США, щоб розповісти виборцям у Луїзіані про війну.

Razom також організував відправку шолома та листа від українських пожежників на передовій з Росією Джонсону, чий покійний батько служив пожежником у Шривпорті, штат Луїзіана.

Приватні зустрічі між Джонсоном, побожним баптистом, і переслідуваними українськими християнами також були «великим фактором», сказала Мелінда Харінг, старший радник Razom.

Павло Унгурян, український євангельський лідер, який зустрівся з Джонсоном після виступу Байдена “Про становище Союзу” в березні, допоміг організувати зустріч минулого тижня, перед голосуванням у Палаті представників, із Сергієм Гайдаржі, колегою-баптистом, чия дружина та чотиримісячний син загинули внаслідок атаки російського безпілотника в Одесі на початку березня.

Під час кулуарних переговорів з Білим домом Джонсон наголосив на необхідності підзвітності щодо того, як будуть витрачені гроші України, що викликає велике занепокоєння деяких республіканських скептиків щодо допомоги, і закликав до посилення санкцій проти російських підприємств та організацій. Він також наполягав на запевненнях Білого дому, що Київ отримає більше ATACMS, американської тактичної ракетної системи, але з більшою дальністю, ніж ті, що вже є в Україні, а також боєприпаси та інші системи озброєння.

Спікер українського парламенту Руслан Стефанчук, другий зліва, зустрівся з Майком Джонсоном у Вашингтоні для переговорів у грудні минулого року ©Roberto Schmidt/Getty Images

За словами причетних людей, вимоги Джонсона щодо зброї відображали запити українців, зокрема президента Володимира Зеленського під час грудневої зустрічі з Джонсоном. Джонсон також зробив крок, щоб зміцнити підтримку своєї позиції в партії.

12 квітня він вирушив до Мар-а-Лаго на зустріч із Трампом. Колишній президент, який є відвертим ізоляціоністом, вже зазнав тиску з боку кількох проукраїнських іноземних лідерів, включаючи міністра закордонних справ Великої Британії лорда Девіда Кемерона, який виступив за більшу підтримку Києва Трампу під час вечері 9 квітня.

Джонсон використав зустріч, щоб сказати Трампу, що проведе голосування щодо допомоги Україні, за словами людини, знайомої з дискусіями. Трамп висловив своє схвалення спікеру на прес-конференції після зустрічі.

Його реакція через кілька днів, коли Джонсон оголосив про свій план, була приглушеною.

Але на той час Іран розпочав масований повітряний напад на Ізраїль 13 квітня, завдавши удару союзнику США та змінивши настрої у Вашингтоні. Джонсон виклав свої плани щодо пакету національної безпеки, що складається з чотирьох частин, через два дні, коли Конгрес повернувся з вихідних термінових дискусій щодо зовнішньої політики.

Пізніше того ж вечора він поговорив телефоном з Байденом, який також зателефонував йому напередодні.

“Напад Ірану на Ізраїль був великою частиною, яка, з його точки зору, додала терміновості”, – сказала одна людина, знайома з мисленням Джонсона.

«Світ повинен побачити, що США стоять за спиною Ізраїлю».

“Це навчання з бойовою стрільбою для мене, як і для багатьох сімей”, – сказав Джонсон журналістам минулого тижня, маючи на увазі свого сина, який восени розпочне навчання у Військово-морській академії США.

«Відверто кажучи, я б радше відправив кулі в Україну, ніж американських хлопців… Ми повинні чинити правильно, і історія нас розсудить».

Євангельський лідер Унгурян відмовився коментувати подробиці своїх приватних розмов з Джонсоном, сказавши лише, що його “брат у Христі” молився за український народ.

“Спікер Джонсон стояв на колінах і молився, щоб Всемогутній Бог дав йому мудрість, щоб прийняти це дуже важливе рішення”, – сказав він.

Участь представників Головного управління розвідки Міністерства оборони України також не є публічною в цій ситуації, проте, ймовірно, вони забезпечували реалізацію цієї непублічної адвокації (прим. редакції).

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні