10 фактів про християнську демократію

від Майданюк Валерій
127 переглядів

Християнська демократія стала для європейських країн ідеологією примирення та інтеграції після Другої світової війни. Універсальні цінності християнської демократії підняли з руїн повоєнну Європу і стали фундаментом соціальної держави, заснованої на свободі, солідарності та відповідальності.

1. Європейський Союз було створено за ініціативи християнських демократів. Християнсько-демократичні лідери Конрад Аденауер, Робер Шуман і Альчіде де Гаспері не лише заклали підвалини економічного процвітання Німеччини, Франції та Італії, але й стали батьками-засновниками Європейського Союзу.

2. Усі міністри, які підписали в 1951 році угоду про створення «Європейського співтовариство по вугіллю та сталі» були представниками християнсько-демократичних партій.

3. Християнсько-Соціальний Союз (ХСС) виділяється серед партій Німеччини найбільшою часткою членів, що мають вищу освіту – 39%.

4. Християнсько-Соціальний Союз незмінно перебуває при владі в Баварії від 1949 року – більше ніж півстоліття. Баварія, за розмірами як три пересічні українські області, проте її ВВП майже у п’ять разів більший за ВВП всієї України, що є свідченням вдало обраного економічного курсу, заснованого на християнсько-демократичних засадах.

5. Саме З ініціативи литовських християнських демократів з партії «Союз Батьківщини – християнські демократи Литви» у 2000 році був прийнятий закон про відшкодування Литві шкоди від окупації СРСР і висунуті вимоги Російській Федерації. Християнські демократи у Литві знали як поводитися з Росією ще задовго до того, як це стало мейнстрімом.

6. Лідер боротьби за незалежність та перший президент Хорватії у 1990-1999 роках Франьо Туджман – християнський демократ. Збройні сили, сформовані Туджманом, в 1991 завдали поразки югославській армії, після чого була утворена незалежна держава Хорватія в якій перше десятиріччя правила партія “Хорватська демократична співдружність”, котра зробила своєю ідейною основою християнську демократію.

7. Християнський Демократичний Інтернаціонал (Centrist Democrat International) було створено у 1961 р. В 1999 році організацію перейменовано на «Центристський демократичний інтернаціонал», щоб продемонструвати участь у русі представників інших релігій, а не лише християнства. Об’єднання відкрите для політичних партій та організацій, які будують свою політику на основі принципів християнського та інтегрального гуманізму, який визнає наявність духовного виміру в природи людини й відданого ідеалам братерства. На сьогодні до Інтернаціоналу входить понад 100 партій.

8. В Нідерландах християнські та християнсько-демократичні партії перебувають при владі або є членами урядової коаліції від 1901 року. Не дивно, що Нідерланди – одна з найуспішніших та найрозвиненіших країн Європи та  світу.

9. Концепція соціальної ринкової економіки, яка об’єднує елементи економічної свободи і соціальної відповідальності бізнесу перед суспільством була розвинена християнсько-демократичними економістами Вальтером Ейкеном та Альфредом Мюллер-Армаком (який пізніше став головою християнсько-демократичного Фонду Конрада-Аденауера).

10. За словами професора Уді Грінберга, після Другої світової війни християнські демократи досягли немислимого, об’єднавши неоднорідні правові системи Європи в демократичну спільноту.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні