Повстанці Азаваду звинувачують ЕКОВАС та Сенегал у підтримці російських найманців

від Юрій Гончаренко
11 переглядів

Постійна стратегічна рамка захисту народу Азаваду (CSP-DPA) опублікувала прес-реліз, в якому різко критикує позицію ЕКОВАС та Сенегалу щодо недавніх зіткнень у Тінзаватені на півночі Малі.

CSP-DPA – коаліція, що об’єднує арабські, туарезькі та фуланські племена, які борються за незалежність Азаваду – історичної батьківщини туарегів на території сучасного Малі. Угруповання звинувачує владу Малі та російських найманців з ПВК “Вагнер” у нападах на мирне населення та порушенні попередніх мирних угод.

Після військового перевороту в Малі у 2021 році нова влада країни звернулася за військовою допомогою до Росії, що призвело до появи в регіоні бійців ПВК “Вагнер”. Саме їх CSP-DPA звинувачує у бойових діях проти повстанців та етнічних чистках.

У своїй заяві CSP-DPA висловлює здивування позицією Сенегалу та ЕКОВАС, які засудили дії повстанців, назвавши їх “нападом на малійські збройні сили”. Представники Азаваду стверджують, що насправді вони захищалися від нападу російських найманців та армії Малі.

Організація закликає міжнародну спільноту не ігнорувати порушення прав людини з боку малійської влади та ПВК “Вагнер”, а також сприяти поверненню країни до конституційного ладу.

Нижче наводимо повний текст прес-релізу CSP-DPA:


Прес-реліз №: 09/BE/CSP-DPA/2024

Щодо відповідних заяв Сенегалу та ЕКОВАС стосовно зіткнень у Тінзаватені 25, 26 та 27 липня.

CSP-DPA з великим нерозумінням та запитаннями спостерігав за ланцюговою реакцією щодо зіткнень у Тінзаватені 25, 26 та 27 липня, зокрема з боку влади Сенегалу та ЕКОВАС, які без упереджень засудили “напад на малійські збройні сили”.

Постійна стратегічна рамка захисту народу Азаваду, що складається з рухів-підписантів колишньої Алжирської угоди, є політично-військовою організацією, основна місія якої – захищати права та інтереси народу Азаваду.

Вона відкидає та засуджує будь-які злісні наміри оподаткувати її чи сплутати з іншими суб’єктами чи формуваннями з відмінними ідеологіями в макіавеллівському намірі підірвати її законну боротьбу за ЛЕГАЛЬНИЙ ТА ПОЛІТИЧНИЙ СТАТУС АЗАВАДУ.

CSP-DPA хоче пояснити, що її сили, виконуючи місію із захисту переміщених цивільних, які оселилися в Тінзаватені, були навмисно атаковані і захищалися від орди російських найманців з групи Вагнера у супроводі елементів армії малійської військової хунти.

CSP-DPA здивована тим, що країни та організації, достатньо занурені в політичне питання, що протиставляє її центральній владі в Бамако, будучи членами міжнародного посередництва в рамках застарілої Угоди, що випливає з Алжирського процесу, виявляють таке незнання чи заперечення реальності, що навіть називають її законні сили терористами.

Проте CSP-DPA залишається доступною для співпраці, щоб надати більше інформації про цю ситуацію будь-якій державі чи організації, яка цього бажає.

CSP-DPA шкодує про мовчання міжнародної спільноти, особливо африканських держав та організацій, перед лицем усіх серйозних злочинів, скоєних проти цивільних міжнародними найманцями, найнятими путчистами Бамако. Практика, юридично та морально приписувана цій хунті та її союзникам, яка, якщо її не засудити, сприяє увічненню небезпеки та нестабільності в регіоні.

CSP-DPA нагадує, що, утримуючись від засудження етнічних чисток, навмисно здійснюваних хунтою Бамако та російськими найманцями Вагнера проти певних цільових громад в Азаваді та центральному Малі, держави та організації, які засуджують її дії самооборони, однозначно надають моральну підтримку присутності Вагнера в Сахелі і, як наслідок, видають чистий чек на позасудові страти беззбройного населення.

CSP-DPA рішуче очікує від Сенегалу, ЕКОВАС та всіх тих, хто хоче виступати за мир та соціальну справедливість, працювати над тим, щоб загасити вогонь між народом Азаваду та хунтою Бамако з метою врятувати життя невинних цивільних, а в іншому випадку утриматися від заяв з партійними конотаціями.

Зайве казати, що CSP-DPA пішла на війну проти коаліційних сил Армії малійської хунти та російських найманців групи Вагнера після того, як вони вигнали МІНУСМА, порушили Угоду про мир і національне примирення, що випливає з Алжирського процесу, перш ніж оголосити про її припинення, атакувавши її позиції. Ці дані не повинні ігноруватися чи забуватися жодним актором, особливо тими, хто був залучений до процесу з самого початку.

До нашої братньої країни Сенегал, держави з надихаючою демократією, яка мала заслугу внеску в МІНУСМА через сильний контингент вищих військових та політичних чиновників, ми просимо кращого аналізу ситуації, щоб уникнути сприяння плутанині, що підтримується на шкоду миру в субрегіоні.

Нарешті, CSP-DPA нагадує ЕКОВАС, що було б більше в її ролі працювати над тим, щоб змусити хунту Бамако швидко повернутися до нормального конституційного порядку, звільнити політичних в’язнів та в’язнів сумління та позбавити країну найманців групи Вагнера, замість того, щоб підтримувати її в її імпульсі зневаги до демократії, конфіскації свобод та огидних порушень прав людини.

Кідаль, 6 серпня 2024 року

За CSP-DPA Речник Мохамед Ельмаулуд РАМАДАН

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні