Не плутайте ідеологію з пропагандою: чому важливо розрізняти політичні переконання в США і російську дезінформацію

від Юрій Гончаренко
82 переглядів
Згенероване нейромережею

Не плутаймо російську пропаганду та ідеологічні переконання політиків в США, навіть якщо вони нам не подобаються

Однією з хвороб зростання нашого політикуму та громадянського суспільства, яка загострилася під час повномасштабного вторгнення, є категоричне несприйняття інших поглядів та самого факту її існування. В розрізі ставлення до України, нашої війни з росією – це абсолютно виправдано.

Проте іноді це ставлення переноситься на цілі страти, виокремлені за передовсім ідеологічною ознакою. Хоча це вкрай дивно, оскільки в Україні фактично відсутні мейнстримові політичні партії, які б мали чітко виражену сталу політичну ідеологію. А постійною практикою під час виборчих процесів є популізм та жонглювання термінами.

Натомість в Європі та США – все цілком інакше. І якщо партія проголошує себе християнсько-демократичною чи консервативною, вона дуже малоймовірно що буде реалізовувати соціалістичні ідеї. Неможливо навіть уявити, щоб лібертаріанські партії після перемоги підвищували податки, чи соціал-демократи – скасовували соціальну допомогу.

Коли в Україні обговорюється перемога партії Національне об’єднання у Франції, дуже помилково вважається, що всі, хто голосував за цю партію, проти підтримки України, оскільки її неформальний лідер Марі Ле Пен має давні зв’язки з путіним. Ще більша помилка – вважати, що всі, хто підтримує Трампа в США – бажають поразки Україні у війні. А також називати всіх політиків, які поставили на нього – проросійськими.

Колеги з української агенції журналістики даних Texty.org.ua зробили дослідження “Американські гойдалки. Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні”. В ньому багато правильних зауважень щодо заяв певних політиків стосовно України. Так, ми маємо і мусимо говорити, що Україна веде справедливу війну, захищаючись від агресора, який переважає нас кількісно та ресурсно, і тому ми потребуємо підтримки інших вільних націй світу. Так, ми маємо наводити доведені факти співпраці політиків, журналістів чи громадських діячів з нашим ворогом. Але не плутати доведений факт співпраці – і збіг позицій. Не стверджувати про роботу на росію, якщо ми не маємо беззаперечних фактів, які підтверджують це.

Навіть у випадку Такера Карлсона не є коректним говорити, що він є “поширювач російської пропаганди”. Бо в цього медійного діяча є цілком різні заяви, від співпраці з російським телебаченням він офіційно відхрестився, а слова путіна про нацистів в Україні назвав публічно маячнею.

Ще більш неправильним є огульна критика деяких консервативних фондів та середовищ.

«Народ України виявив відданість трансатлантичній спільноті, і США мають надати Україні просунуті озброєння та інші тактичні засоби, наприклад безпечні засоби комунікації. Не варто вважати, що таке рішення США сприятиме вирішенню кризи та завершенню агресії Росії. Хоча майбутній успіх України насамперед залежить від самих українців, лідерство США є важливим для протидії російській агресії та підтримки реформ», – йдеться у доповіді, оприлюдненій Heritage Foundation в листопаді 2017 року.

Тобто, “правоцентристський аналітичний центр, який послідовно виступає за припинення підтримки України” – за твердженням Текстів, насправді не завжди був таким. Про The Daily Wire Бена Шапіро пишуть: Фактчекери вважають цей сайт упередженим через перекручування фактів задля консервативного ухилу та випадки поширення неперевіреної інформації”. А яке значення має просування консервативної ідеології, тим більше якщо “Бен Шапіро навіть критикував Такера Карлсона за те, що той маніпулює, пов’язуючи добробут американців із виділенням допомоги Україні.”?

Зараз Texty.org.ua опинилися під шквалом критики в США, їх закликають позбавити фінансування через гранти від Уряду США й навіть внести до списку терористичних організацій. Це – неприпустима реакція на публікацію журналістів. Щоб хто не писав. Якщо хтось з названих у матеріалі колег особисто вважає що їх несправедливо образили, звели наклеп – є суд. Куди можна подати.

Проте ми, як Консервативна Платформа, як спільнота однодумців, що поділяє цінності, про які говорять і за якими, сподіваємося, живуть і Такер Карлсон, і Бен Шапіро, і Джордан Пітерсон, та багато інших, згаданих в матеріалі Texty.org.ua людей, хочемо відзначити, що наша боротьба, яка відбувається через вторгнення росії в Україну, відбувається і на рівні сенсів, інформації та дезінформації.


До американських консерваторів, республіканців, правих та всіх, хто хоче зрозуміти Україну та причини війни з росією.

Вас в США пробують переконати, що Україна – це найгірше уособлення всього, що ви не любите у ваших політичних опонентів. Проте щоб не виглядати як сторона, що виправдовується, ми просто будемо говорити хто ми є.

  1. Ми – християни, які поважають та з повагою ставляться до інших релігій. Упродовж 6-20 липня 2022 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус». Згідно з його результатами лише 10% українців вважали себе атеїстами. Це якось збігається з тим, що про Україну вам розказують? Звісно, різні опитування покажуть різні цифри, проте жодне не дасть менш як 80% людей, які сповідують якусь зі світових релігій, і християн серед них буде не менше 85%. На росії згідно з їх офіційним опитуванням релігійних людей менше на 10%, а християн – 15%. То де потрібно захищати християнські цінності?
  2. Так, вам можуть сказати, що росія веде боротьбу проти ЛГБТ, які в них заборонені, а в Україні – відбуваються Марші рівності. Проте це лише означає, що ми визнаємо існування таких людей і не здійснюємо щодо них репресій (як і всі демократичні країни), а також – не брешемо собі та вам. Бо скандали з “голими вечірками”, з приналежністю російської еліти до цієї категорії людей прориваються навіть крізь їх пропаганду. І хочемо відзначити – мова йде саме про культурну та політичну еліту росії.
    Тому – так, ми дійсно не забороняємо те, що існує попри всі заборони в усі часи, в тому числі й в США. Ми надаємо рівні громадянські права всім, незалежно від їх сексуальної орієнтації. Але, якщо ви хоча б коротко проглянете наші новини, то побачите, що в цілому українське суспільство вкрай негативно ставиться до ПРОПАГАНДИ ЛГБТ+-культури, і ми в цьому солідарні з консерваторами Америки та всього світу. Бо, як наголошено в п. 1, Україна – християнська країна.
  3. Ми знаємо якою проблемою є для США ситуація з мігрантами. І ми поважаємо зусилля кожної країни, яка захищає свою ідентичність від розмивання та знищення. І в цьому українці також нічим не відрізняються від звичайного американця. Щобільше, через неспровоковане російське вторгнення в Україну, наш народ, наша країна – під загрозою розмиття та знищення нашої ідентичності.
    Ще сто років тому російська імперія, знищивши мільйони українців шляхом геноциду штучним голодом, заселила в їх домівки представників народів, які ніколи не жили на цій території. Зараз, на тимчасово окупованих територіях, відбувається це знову. І вперше в нашій історії гуманітарну допомогу для окупованих територій надають кількома тисячами баранів, для релігійних потреб людей, яких росія називає громадянами окупованих територій. Ми – поважаємо нації, що сповідують іслам. Але в наших традиціях ніколи не було ритуальних вбивств тварин на площах міст. Як це вже кілька років відбувається в москві та інших російських містах.
  4. Вас переконують що ми не маємо шансів на перемогу. Що скоро капітулюємо. Це – неправда. В традиціях української нації вести відчайдушну безкомпромісну боротьбу проти значно більш потужного супротивника. Організація Українських Націоналістів в 1941 році розпочала цю боротьбу одразу на два фронти, і проти німецьких, і проти радянських окупантів. Створена ОУН Українська Повстанська Армія наводила жах на більшовиків понад 10 років, за тотальної переваги срср.
    Після 24 лютого 2022 року всі, в тому числі й розвідка США давали нам від тижня до трьох на повну капітуляцію. Але ми стоїмо по цей час. Ми безумовно вдячні американському народу, всім вільним націям світу за підтримку, без якої ми б мали інший формат війни. Проте, наголошуємо, ми б все одно билися. В тому числі коктейлями молотова та іншими засобами, які ми використовували в перші дні й тижні. Ми будемо боротися за будь-яких умов, бо альтернатива – повне знищення. І ми запевняємо, що у випадку нашої перемоги США отримають найвідданішого союзника, який матиме одну з найбільш навчених і точно – найбільш досвідчену армію світу.

Також ми запевняємо вас, що український народ не має симпатій чи антипатій до ваших політиків, які б впливали на позицію нашої держави. Проте на особистому рівні ви з вищенаведеного можете зробити цілком логічний висновок, що саме ви, американські консерватори, є нашими однодумцями. І дуже сподіваємося що друзями та союзниками.

Ми знаємо, як багато хто не хоче цього. Як хочуть нас розсварити. Як провокують поширення інформації, яка шкодить нашим стосункам. Запевняємо – це можна подолати. І разом повернути велич євроатлантичній спільноті, зробити великими Америку і Британію, Німеччину й Україну. Всі вільні демократії світу!

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні