Мовчання “ягнят”: чому декотрі “християни” не згадують про війну і трагедію в Україні?

від Майданюк Валерій
201 переглядів

8 липня росіяни цілеспрямовано атакували ракетою Національну дитячу лікарню “Охматдит” в Києві. Кількість жертв та постраждалих збільшується, люди помирають в реанімаціях від поранень. В цій ситуації дуже дивним і навіть цинічним є мовчання та оминання увагою цієї трагедії з боку тих, хто перший мав би висловити співчуття, не кажучи вже про руку допомоги. Деякі європейські християнські організації та медійні платформи мовчать про шокуючу трагедію та вбивство дітей в центрі Європи. Ба, більше – декотрі давно практично не згадують війни в Україні!

Окремі політичні громадські організації, котрі називають себе “християнськими”, у своїх публікаціях і зверненнях турбуються про старіння населення в Японії, коментують заяви брюссельських бюрократів, охоче згадують проблеми Сирії, Сектору Гази, проблеми християн в Індії та в Нігерії, але практично не згадують страждання християн в найбільшій європейській країні. Звісно, християни повинні співчувати всім людям, незалежно від континентів, але ігнорувати біду сусідів, страждання та смерть українців, більше турбуючись дискусіями серед європейських політичних партій – виглядає, щонайменше дивно. До прикладу, один з європейських християнських фондів за останні два роки не зробив жодної заяви про війну в Україні, а натомість у щомісячному зверненні випустив стурбованість з приводу зростання кількості самотніх пенсіонерів у Японії.

Декотрі популярні у соцмережах англомовні християнські пабліки та спільноти, котрі мають сотні тисяч учасників, активно публікують біблійні та духовні цитати, красиві релігійні фото, але майже не згадують страждання християн в Україні, не кажучи вже про вчинки допомоги. Хочеться запитати, чи все гаразд з такими християнами, котрі не помічають людей у біді, а зайняті лише красивими картинками про Ісуса?

Перші християни були категоричними: якщо ти християнин, кому ти допомагаєш? Допомога, або хоча б милосердя до людей неодноразово згадується в словах Ісуса та в Біблії. Натомість ігнорування тих, хто в біді – засуджується як лицемірство, яке не має нічого спільного ні з вірою, ні зі сподіванням на Царство Небесне.

Консервативна Платформа звернулася в зв’язку зі злочином росіян проти дітей до всіх християн світу, до тих, хто сповідує спільні цінності із закликом. “Російська атака на Охматдит: злочин проти людяності та цинізм без меж. Християни Європи та США, зараз час діяти. Ваша підтримка може допомогти побороти антилюдську, антихристиянську імперію. Не залишайтеся байдужими до страждань невинних, підніміть свій голос проти цього зла. Як говориться в Псалмі 82:4 — “Захищайте бідного та сироту, визволяйте пригнобленого та бідного з рук злочинців”. Настав час зупинити цю безбожну агресію і захистити тих, хто самотужки не може захистити себе. Зараз не час для мовчання. Кожен з нас має зробити свій внесок у боротьбу проти цього звіра. Ми не можемо допустити, щоб зло перемогло. Християни всього світу, об’єднайтеся в молитвах і діях заради миру та справедливості!”.

Людство увійшло в епоху, коли світове зло у вигляді диктаторських режимів, прагне поширитися і поневолити вільні країни, тож мовчання та нейтралітет християн є неприпустимим. Як зазначав консервативний філософ Едмунд Берк: “Єдине що потрібно для тріумфу зла – це щоб хороші люди нічого не робили”. Перед християнами постає вибір: відкрити очі й стати на бік добра у цьому глобальному протистоянні зі злом, або залишатися мовчазними свідками тріумфу зла.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні