Модернізація як надзавдання для України

від Майданюк Валерій
2 переглядів

На сьогодні Україна потребує радикальних реформування і модернізації як суспільного життя, так і матеріальних ресурсів. Практично немає галузі, де б в України все було добре. Гострі проблеми в гуманітарній, культурній, інформаційній сфері, сфері охорони здоров’я, оборони. Окреме питання – політико-правова, державно-адміністративна і партійні системи.

Важливий момент – здійснення модернізації як подолання радянської спадщини. Модернізація повинна бути всеохопною, здійснюватись в першу чергу в органах державної влади, які повинні стати промоторами її здійснення серед широких мас українців. Така модернізація повинна заторкнути як матеріальну, так і гуманітарну, наукову, інформаційні сфери. Країна вимагає як оновлення інфраструктури – доріг, залізниці, аеропортів, так і економічних відносин, сфери соціального захисту, медицини – одним словом – всього. Проте в нашої держави немає достатніх ресурсів для такого важливого цивілізаційного ривка. Розраховувати на зовнішню допомогу особливо не приходиться.

Ми повинні прийняти якусь життєздатну схему, яка дозволить здійснити значущі кроки в цьому напрямку. Найважливішим кроком, на нашу думку, було б оновлення і реформи державної і політичної сфери. Державні органи і політичні партії, які формують більшість в парламенті, повинні стати промоторами змін, реформ і модернізації. Без них більшість зусиль будуть намарними і в кращому разі половинчастими.

Тому першим кроком повинна стати радикальна реформа державної сфери і політичної сфери, а це в першу чергу стосується партій в парламенті і медіа. Якщо буде здійснена така реформа, тоді в суспільства з’явиться суб’єкт таких реформ, який буде намагатись їх здійснити. Модернізація буде здійснюватись не всупереч волі влади, а згідно її плану і вона ж сама буде за це відповідальна.

Саме поняття «чесний суддя» вважався ледь не оксюмороном, не набагато краща ситуація в правоохоронних органах. По суті можна визнати, що судова і правоохоронна система в Україні зазнали повної девальвації, вони стали не сервісом для громадян, а тільки перешкодою для встановлення справедливості чи правосуддя.

Важливо зрозуміти, що в цих реформах не можливі половинчасті заходи, а потрібні рішучі дії, які зможуть очистити цю галузь від тотальної скверни, яка оповила її.

Пропозиції:

  • Перебудова системи державної служби за західними зразками
  • Реформа партійної і медійної сфери
  • Перебудова гуманітарної сфери України. Зміна програм освіти, охорони здоров’я, культури
  • Створення нових інфраструктурних можливостей для України – автомобільних доріг, аеропортів, морської інфраструктури.

Автор: Юрій Міндюк

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні