Битва за Донбас Військові плани Мордору

від Савицький Олексій
7 переглядів

За інформацією із відкритих джерел відомо, що для путіна вкрай важливо продемонструвати хоч якісь успіхи на фронті до 9 травня.

Про символічне значення цієї дати вже йшлося в одному із попередніх матеріалів. Сьогодні ж важливо розглянути військову частину планів окупаційної армії.

На першому етапі війни план Мордору передбачав маневрене використання танкових частин з метою оточення військ ООС на Донбасі. Стратегічною метою було утворення великого котла в районі Донбасу.

Розрахунок окупантів полягав не лише у військовому аспекті, але й в психологічному. Утворення котла мало призвести до відчуття шоку в українському суспільстві – так званого ефекту Дьєнб’єнфу. Аналогічний ефект досягався окупаційною армією під час утворення «котлів» під Іловайськом та Дебальцево.

В 2022 році окупаційна армія змогла утворити великий котел лише біля Маріуполя. Проте спроби створити котли на інших ділянках провалились.

Після невдач першого етапу під Києвом, Черніговом та Сумами, генштаб Мордору розробив інший план, який починає реалізовувати вже сьогодні. І хоча стратегічні плани й сьогодні передбачають створення котлів, проте тактика окупантів зазнала суттєвих змін.

Тепер замість локальних зіткнень в напрямку окремих міст та селищ ворог планує діяти великими скупченнями військових сил. По суті, від формату сучасної мобільної війни Мордор переходить до методів ІІ світової війни.

Таке ведення військових дій передбачає:


існування сталої лінії фронту;


наступ масштабними, багатотисячними військовими з’єднаннями;


лобове використання танкових частин;


максимальне використання артилерії та авіації під час підготовки до наступів.

Для реалізації цього наступу Мордор зосередив від 76 до 87 батальйонних технічних груп.

Поки тримається героїчний Маріуполь, основним плацдармом наступу окупантів визначено місто Ізюм. Наступ планується в напрямку півдня Харківської та півночі Донецької областей.

Контроль над Ізюмом має стратегічне значення. Контроль над цим пунктом дозволяє оркам безперебійно постачати власні армійські частини на правому березі Сіверського Донця.

Крім того, від Ізюму спостерігається намагання супротивника прорватися в напряму Барвінкової та Лозової. Це дозволить якщо не створити котел, то принаймні перервати шляхи постачання Збройних сил України. Саме удари по вузловим станціям та мостам протягом останнього тижня стали одним із пріоритетів орків.

Крім того, не можна виключати спроби супротивника створити котли навколо Краматорська та Слов’янська. На півдні Донбасу прорахувати плацдарм для вірогідного наступу значно важче.

Ще одним суттєвим важелем може стати психологічний стан вищого командного складу Мордору. В разі провалу на Донбасі, новопризначений командуючий окупаційних військ олександр дворніков потрапляє в зону ризику. Знаючи мстивість путіна, найменше, що йому загрожує – опала. Як максимум – раптова смерть. В Мордорі запаси «новачка» ще не скінчились.

Отож, ймовірніше за все, дворніков буде намагатиметься набути славу «м’ясника» Жукова – полководця, який не рахувався із втратами власної армії та досягав перемоги не військовою майстерністю, а «завалюючи» супротивника трупами своїх солдат.

Від битви за Донбас багато чого залежить. Отож віримо в Господа, віримо ЗСУ, проявляємо солідарність!

Про плани нашого командування під час битви за Донбас читайте невдовзі.

Автор:Костянтин Канішев

You may also like

Leave a Comment

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні