«Братні обійми» російського Каїна

від Майданюк Валерій
14 переглядів

Одним з найнебезпечніших епітетів якими росіяни називають українців є навіть не «бандерівці» чи «укрофашисти», а імперський термін «братній народ», яким москва завжди позначала сусідні народи-жертви.

Російська пропагандистська риторика нерідко потребує перекладу на людську мову. Це особливо актуально для народів, які не мешкають поруч з росією, позаяк народи, які історично були сусідами росіян добре знають, що означає тавро «братній народ» в російській імперській риториці.

Зазвичай «братніми» росіяни називають сусідні народи які вже стали їхніми жертвами та повністю або частково окуповані. Так в «немитій росії» називають насамперед українців та білорусів.

«Дружніми народами» росіяни зазвичай називають нації та країни на які збираються напасти – Казахстан, Грузія, Молдова і тд.

А от «ворожими» московська пропаганда називає країни на які не може напасти і тому від безсилої злості поливає їх брудом та образами. Терміном «ворожі» москва позначає насамперед литовців, латвійців, естонців, поляків, чехів, британців, американців та інші вільні нації та держави, чіпати яких росія боїться тому й ненавидить ще більше.

Показово, що саме словосполучення «братній народ» не має жодного генетичного чи історичного підґрунтя і є суто пропагандистським. Якщо говорити про якісь історико-етнічні зв’язки сучасних народів чи про якихось спільних етнічних предків, то за такою логікою до споріднених націй можна віднести й тих, які б навіть образилися на подібні порівняння.

До прикладу євреї з арабами належать до однієї мовно-етнічної семітської групи яка в минулому поєднувала чимало споріднених народів. Росіяни тут цілком могли б вжити навіть термін «братні». Однак чи допомагає цей багатотисячолітній історичний епізод бодай зменшити рівень взаємного насильства на Близькому Сході сьогодні?

Французи та німці, між якими за останні кілька століть точилося багато кривавих воєн, в тому числі й дві світові, – також  «братні народи». Племена франків, які дали назву сучасній Франції – вихідці з германських земель сучасної Німеччини. Саме германський вождь франків Хлодвіг став творцем франкського королівства. Спільна історія, спільна держава Карла Великого і спільна кров, часто пролита у взаємних війнах, цілком дозволяла б говорити про «один братній народ», якби серед німців чи французів були послідовники ідеології примітивної російської пропаганди. Але таких не знайшлося.

Адже європейські нації чудово розуміють, що будь-які реляції про якесь «спільне історичне коріння» – це прямий шлях до імперських зазіхань на землі чужої країни.

Недаремно всі геноциди траплялися саме під лозунгом “братства”: криваві злочини сербів проти хорватів та боснійців чи росіян проти українців.

Будь-які апелювання до «спільної етнічно-історичної єдності» на ґрунті слов’янського походження чи проживання в рамках однієї імперії є просто абсурдними. Адже якщо брати максималістський аспект, то всі люди та народи є дітьми Адама та Єви – отже вже «брати».

Вчені, які не вірять в теологічні пояснення обґрунтовують факт існування «мітохондріальної Єви» – спільного  предка чи навіть «праматері» сучасних людей, котра жили близько 200 тисяч років тому в Африці. В метафоричному сенсі фрази про братерство людей мають право на існування, однак лише росіяни використали це як обґрунтування нападу на сусідню країну.

При тому, що попри спорідненість народів Європи, яка складається з трьох великих мовних груп – германської, романської та слов’янської,  ніхто не казатиме, що до прикладу британці та німці «брати». Навіть попри те, що племена англів та саксів були германцями, як колись переселилися з території Німеччини і заселили Британію, давши назву країні Англія.

Однак російська пропаганда вирішила будувати свої абсурдні імперські аргументи на конструктах, на яких жодна імперія в минулому не додумалася аргументувати свою експансію.

Адже країни та народи за визначеннями не можуть бути «братами» попри будь-які історичні події в минулому. Кожен народ складається з різних етнічних компонентів, які за сотні років сформували сучасні нації, що аж ніяк не може бути раціональним аргументом про якусь вигадану пропагандистами «історичну єдність».

Показово, що в минулому найчастіше термін «братній народ» використовував Адольф Гітлер, який вживав його щодо аншлюсу – примусового приєднання Австрії до Третього Рейху.

Сучасні ідейні послідовники Гітлера – рашисти, взяли на озброєння всі найогидніші елементи нацизму: концтабори, геноцид, масове руйнування міст та пропагандистські кліше, такі як «братній народ».

На жаль, російські пропагандисти ще повністю не припинили називати Україну «братньою», хоча серед тих росіян, які знають про реальні втрати російської зростає відсоток тих, хто волів би відносити українців до більш безпечної для нас категорії категорії «ворожі народи». Однак, рішучий опір ЗСУ та всієї української нації засвідчує, що ми впевнено і безповоротно рухаємося подалі від остогидлого «братерства» з російським Каїном.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Leave a Comment

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні