Новообрана очільниця Міжнародного кримінального суду в Гаазі Томоко Акане заявила, що Путіна буде притягнуто до відповідальності

від Савицький Олексій
17 переглядів

Новообрана очільниця Міжнародного кримінального суду в Гаазі Томоко Акане заявила, що російського диктатора володимира путіна буде притягнуто до відповідальності, – Kyodo News

Очільниця МКС процитувала китайське прислів’я: “Небесна помста повільна, але безсумнівна”. Тим самим вона натякнула, що російський диктатор отримає те, на що заслуговує.

Водночас Акане визнала, що “за останні два роки не було випадків, які призвели до арештів людей, проти яких видали ордер на арешт”.

Раніше цього місяця МКС видав ордери на арешт двох російських високопоставлених військових, а потім командирів, за ймовірні напади на українську електричну інфраструктуру та інші цивільні об’єкти, вказуючи на те, що розслідування розширилося й охопило інших осіб. Їх звинувачують у вчиненні військових злочинів.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента рф путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду

Міжнародний кримінальний суд (МКС) – «перший постійний міжнародний суд з кримінальних справ, створений на основі міжнародного договору з метою подолання безкарності осіб, відповідальних за найтяжчі міжнародні злочини». МКС розслідує та, за потреби, судить осіб, обвинувачених у найтяжчих злочинах: геноцид, військові злочини, злочини проти людяності та злочини агресії. Міжнародний кримінальний суд працює на постійній основі з 1 липня 2002 року. Договір, що заснував МКС та є правовою основою його діяльності – Римський статут Міжнародного кримінального суду. Станом на березень 2022 року 123 держави світу ратифікували договір з МКС.

Учасниками Римського статуту є 122 країни. Близько сорока країн так і не підписали договір, включаючи Китай, Ефіопію, Індію, Індонезію, Ірак, Північну Корею, Саудівську Аравію і Туреччину. Кілька десятків інших підписали статут, але їх законодавчі органи так і не ратифікували його. До них відносяться Єгипет, Іран, Ізраїль, Росія, Судан, Сирія, Сполучені Штати, а також і Україна.

На відміну від інших міжнародних і змішаних кримінальних судів, Міжнародний кримінальний суд є установою, що діє постійно.

За весь час існування Міжнародного кримінального суду було видано 40 ордерів на арешт. У випадку вчинення міжнародних злочинів та відповідного переслідування в рамках МКС, в інших держав з’являється обов’язок заарештувати та передати винну особу до Суду. Це відбувається в рамках Женевських конвенцій.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні