Спікер Палати представників Джонсон представив новий законопроєкт щодо допомоги Україні: Ввечері 17 квітня Палата представників США оприлюднила текст законопроєкту про допомогу України

від Савицький Олексій
51 переглядів

Спікер Палати представників Джонсон представив новий законопроєкт щодо допомоги Україні: він передбачає $61 мільярд та передачу Києву ATACMS

Згідно з ним, майже 28 мільярдів доларів будуть виділені на всі операції, пов’язані з військовою допомогою США Україні

Законопроєкт про допомогу Україні наказує президенту США надати ракети ATACMS, – тексти вже опубліковано на сайті Палати представників.

У документі вказано, що розмір загальної суми допомоги становить 60,84 млрд долларів, з яких 23,2 мільярди підуть на поповнення американських озброєнь, запасів та об’єктів.

У документі, зокрема, йдеться, що у найкоротший термін після набрання чинності закону президент США має надати Україні ракети ATACMS. Утім, якщо лідер США визначить, що передача ракетних комплексів великої дальності зашкодить нацбезпеці та інтересам Сполучених Штатів, то він може утримати таке надання.

Зокрема:

  • Буде виділено 61 млрд доларів, зокрема 23 млрд на поповнення арсеналів США;
  • Допомогу планують надавати на кредитній основі;
  • Передбачається конфіскація активів РФ для покриття цих витрат;
  • Законопроект також вимагає від Держдепу та Пентагону подати стратегію США щодо підтримки України протягом 45 днів.

Пряму бюджетну допомогу залишили на суму $7,899,000,000. Вона призначена для допомоги Україні, що може включати бюджетну підтримку.

Зокрема, кошти доступні до 30 вересня 2025. Вони мають бути доступні незалежно від будь-яких інших законодавчих обмежень, які забороняють допомогу іноземним країнам.

Зокрема,13,8 мільярда доларів до 30 вересня 2025 року скеровуються на програму Ukraine Security Assistance Initiative, за якою Пентагон підписує контракти з американськими оборонними компаніями для надання Києву нового озброєння та обладнання.

Також трохи більш як 13,4 мільярда доларів можуть бути використані для заміни й ремонту переданого Україні озброєння, а також для фінансування навчання українців .

Законопроєкт Джонсона містить низку вимог до адміністрації Байдена стосовно звітності. 

Умови погашення: вся економічна допомога, надана Україні, повинна бути погашена Україною на умовах, встановлених Президентом. Угода про погашення не може включати анулювання будь-яких або всіх сум боргу, крім як зазначено в подальших положеннях.
Анулювання боргу: Президенту забороняється анулювати будь-який борг до 15 листопада 2024 року. Після цієї дати до 50% загального боргу може бути анульовано, з урахуванням перегляду Конгресом. Будь-який залишковий борг також може бути анульований після 1 січня 2026 року, знову з урахуванням перегляду Конгресом.

Крім того, протягом 45 днів Конгрес США має отримати від адміністрації Байдена “стратегію підтримки України”, яка повинна бути багаторічною та містити перелік “конкретних цілей”, які адміністрація прагне досягти.

Нинішня пропозиція Джонсона щодо виділення допомоги Україні загалом відповідає законопроєкту, який у лютому вже схвалив Сенат, і на ухваленні якого наполягав президент Джо Байден та його однопартійці в Конгресі.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні