США дозволили Україні завдати ракетного удару по Криму

від Савицький Олексій
10 переглядів

Сполучені Штати Америки дозволили Україні використовувати ракети великої дальності ATACMS для ударів по військових цілях російських окупаційних військ у тимчасово окупованому Криму. Про це повідомило видання The New York Times із посиланням на представників міністерства оборони США.

Одна з цілей передачі Києву систем великої дальності – чинити більший тиск на Крим. Сили оборони України вже використали це озброєння два рази, один з яких – удар по аеродрому в Джанкої.

“Українські сили зможуть використати нещодавно поставлену бажану ракетну систему великої дальності для більш ефективного ураження російських сил в окупованому Криму”, – цитує The New York Times слова представника Пентагону.

За словами радників Білого дому з питань національної безпеки, ракетні системи можуть глибше проникнути в окуповані росією території України та націлитись на вузли постачання російських військ на південному сході, пише видання.

Мета систем великої дальності – чинити більший тиск на Крим, де зосереджені російські повітряні та наземні сили, “де зараз росія має порівняно безпечний притулок”, сказав журналістам високопосадовець міністерства оборони.

У Пентагоні відмовилися вказати точну кількість систем дальньої дії, які були відправлені до України.

Адміністрація Байдена таємно відправила ATACMS більшого радіусу дії , щоб не попередити росіян. Вони були частиною 300-мільйонної поставки , оголошеної в березні, яка стала першим новим пакетом допомоги для країни після закінчення фінансування в кінці грудня.

Рішення президента Байдена в лютому відправити в Україну системи великої дальності стало серйозною зміною політики. Раніше його адміністрація ухилялася від їх надсилання через побоювання, що Київ використає ці системи для атаки на цілі в росії, що може призвести до подальшої ескалації конфлікту.

Але за більш ніж два роки після вторгнення росії та окупації України розрахунки пана Байдена змінилися, кажуть представники адміністрації. 

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні