Американці розгорнуть на японських островах ракети Typhon, здатні долетіти до рф,- ЗМІ

від Савицький Олексій
8 переглядів

США висловили зацікавленість у розгортанні системи ракет середньої дальності в Японії для спільних військових навчань, заявила міністр армії США Крістін Вормут. Це рішення, ймовірно, викличе невдоволення з боку Китаю,- The Japan Times

За словами Вормут, можливе розгортання Багатогалузевого оперативного підрозділу армії США, до складу якого входить ракетна система середньої дальності Typhon, було обговорено під час її візиту до Японії в серпні. Вона зазначила, що США зацікавлені в тому, щоб цей підрозділ брав участь у навчаннях на території Японії, але все залежатиме від темпів, визначених японським урядом.

Система Typhon, здатна запускати крилаті ракети Tomahawk з дальністю до 1,600 кілометрів і ракети SM-6, вперше була розгорнута в Індо-Тихоокеанському регіоні у квітні для спільних навчань на півночі Філіппін. Ця місія має завершитися найближчим часом.

Це розгортання стало першим випадком, коли США розмістили наземні ракети середньої дальності за кордоном після того, як адміністрація Дональда Трампа вийшла з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (INF) у 2019 році. Договір, підписаний у 1987 році, забороняв використання наземних ракет із дальністю від 500 до 5,500 км, як звичайних, так і ядерних.

Японія неодноразово спростовувала повідомлення про можливість розміщення таких американських озброєнь на своїй території. Спостерігачі зазначають, що це може викликати занепокоєння громадськості, оскільки такі розміщення зробили б об’єкти потенційними цілями для китайських ракет.

За останніми даними Пентагону, у Китаю є близько 1,850 ракет із дальністю від 1,000 до 5,500 км.

Попри це, прихильники вважають, що розміщення таких систем допоможе стримувати Китай, особливо в районі південно-західних островів Японії біля Тайваню, де Пекін посилює свою військову активність. Ракети Tomahawk, розгорнуті на віддалених островах, можуть тримати під загрозою частини Тайваню, Південнокитайського моря та китайського материка.

Китай рішуче виступає проти такого розгортання в Індо-Тихоокеанському регіоні, стверджуючи, що це збільшить ризик помилкових оцінок і конфліктів, адже зброя буде “безпосередньо біля кордонів Китаю”.

Незважаючи на офіційні спростування, з’являються ознаки, що Токіо може розглядати можливість розміщення американських ракет.

Минулого місяця генерал-лейтенант Казуо Сакаї, начальник штабу Сухопутних сил самооборони Японії, відвідав об’єднану базу Льюїс-Маккорд у штаті Вашингтон, де розташовано 1-шу мультидоменну оперативну групу США. На фотографіях, опублікованих на офіційній сторінці бази у Facebook, Сакаї та члени його делегації зображені разом з американськими військовими перед другою батареєю Typhon, що належить базі.

Минулого року армія США повідомила, що провела кілька успішних випробувань системи Typhon, яка має чотири мобільні пускові установки та інше допоміжне обладнання, озброєне ракетами Tomahawk і SM-6. Система, оснащена ракетами SM-6, які є єдиним ефективним засобом захисту США від гіперзвукових маневрених ракет, може бути використана і в оборонних цілях.

You may also like

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні