Двобій Макрон Ле Пен

від Савицький Олексій
5 переглядів

Сьогодні відбудеться другий тур президентських виборів у Франції. Як і в 2017 році, в другий тур вийшли діючий президент Еммануель Макрон та представниця право-популістської партії Марін Ле Пен.


Тенденції

Виборчий цикл 2022 продемонстрував суттєві зсуви в електоральному полі Франції. Навіть враховуючи специфіку французької політичної культури, зміна електоральних трендів є показовою для всього Європейського континенту.

В короткому тексті варто зупинитись на двох основних тенденціях пов’язаних між собою.

По-перше, занепад класичного право-лівого розподілу політичного поля.

Якщо в 2017 році представник класичної помірковано-правої партії «Республіканці» здобув третє місце із 20,1% голосів, то у виборчому циклі 2022 рейтинг цієї сили «просів» більше ніж в чотири рази. «Республіканці» набрали лише 4,78%.

Так само суттєво зменшилась і кількість голосів отриманих класичними лівим. Представник Соціалістичної партії у 2017 році набрав 6.36 %. В 2022 за кандидата від цієї партії проголосувало лише 1,75%. Цей результат навіть менший аніж відсоток набраний маргінальною Комуністичною партією, представник якої отримав 2,28%.

По-друге, суттєве зростання популістських політичних проектів. Ця тенденція стосується як правих, так і лівих популістів.

В 2017 «некласичний лівий» Жан-Люк Меланшон посів четверте місце. На цьогорічних виборах він же опинився на третьому місці. Цю динаміку можна пояснити «просіданням» республіканців. Проте варто звернути увагу на те, що електорат Мелашона зріс на більше ніж 600.000 голосів.

Доволі загрозливою тенденцією виглядає суттєве збільшення французів, готових голосувати за правих популістів. Сумарний показник Марін Ле Пен та ще одного правого популіста Еріка Земмура перевищує 30% голосів.

В 2017 році за Марін Ле Пен в другому турі проголосувало 33.90%. В цьому ж році, згідно опитуванням, її рейтинг в другому турі суттєво перевищує 40%.

Варто звернути увагу на близькість показників правих популістів другого туру в 2017 та першого туру в 2022 ройці. Можемо говорити про те, що значна кількість виборців, для яких вибір правих популістів був «прийнятним» у попередньому виборчому циклі, перетворились на їх міцних виборців.

Якщо ця тенденція збережеться, можемо стверджувати, що результати правих популістів суттєво зростуть під час наступних виборів.

Ключове питання ІІ туру

Результати голосування в першому турі виборів виглядають наступним чином:


Емманюєль Макрон «Вперед, республіко!», лівоцентристи – 27,84%


Марін Ле Пен «Національне об’єднання», праві популісти – 23,15%


Жан-Люк Меланшон «Нескорена Франція», помірковано ліві – 21,95%


Ерік Земмур «Реконкіста», праві популісти – 7,07%


Валері Пекресс «Республіканці», правоцентристи – 4,78%


Яннік Жадо «Європа Екологія Зелені», зелені – 4,63%


Інші шість кандидатів набрали менше ніж 4% голосів.

Ключовим для ІІ туру стане питання – за кого проголосують прихильники Жана-Люка Меланшона. З одного боку ліві виборці «Нескореної Франції» традиційно не сприймають кандидатів від популістичних партій. Проте, як це не парадоксально, але програмні засади «Нескореної Франції» та «Національного об’єднання» близькі в багатьох пунктах.

Значна ж частина лівих виборців сприймає програму Макрона як занадто неоліберальну і не готові голосувати за нього.


Сам Меланшон закликав не підтримувати Ле Пен, проте не висловився на підтримку Маркона. Його фразу «Вирішувати вам… Ми знаємо, за кого ми ніколи не проголосуємо. Ви не повинні давати мадам Ле Пен жодного голосу» можна трактувати по різному.

Перспективи

Опитування останнього тижня віддають перевагу Макрону в 8%-10%. Проте не варто забувати про різницю в результатах опитувань та результатах голосування в першому турі виборів.

Такий політтехнологічний феномен, як «зсув останньої хвилини» діяв вже не на одних виборах.

Щодо наслідків для України можна лише повторити те про що йшлося в попередньому матеріалі нашого проекту.

Гіпотетичний виграш Ле Пен, поза всяким сумнівом, погіршить ситуацію для України.
Проте в короткостроковій перспективі це не матиме катастрофічних наслідків. Для України значно важливішими є позиція США, Великої Британії, ФРН, Туреччини, Польщі чи навіть країн Балтії.
Значно більш негативно перемога Ле Пен може вплинути на можливий вступ України до Європейського союзу. Якщо анонсоване Ле Пен перетворення ЄС на альянс суверенних націй таки відбудеться, то ймовірніше за все, питання розширення ЄС за рахунок будь-якої країни втратить свою актуальність.

За будь-яких умов нам важливіше зберігати віру в Господа, віру в ЗСУ та підтримувати солідарність!


Автор:Костянтин Канішев

You may also like

Leave a Comment

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні