Агонія росії: початок кінця

від Майданюк Валерій
6 переглядів

Нещодавно опублікована китайським телеканалом карта потенційного розпаду росії не зовсім географічно точно, але все-таки відображає можливі сценарії майбутнього колапсу останньої колоніальної імперії сучасності, які вже розглядаються великими державами світу.

Здійснивши неприховану агресію проти України, росія показала себе безпрецедентним загарбником ХХІ століття. Цей необдуманий і скандальний для міжнародної спільноти вчинок, з огляду на економічну, демографічну та військову слабкість Росії, її багатонаціональний та полірелігійний характер став визначальним кроком до прірви й розвалу російської федерації, в якої після відверто окупантських дій немає майбутнього.

Сьогодні вже весь світ, а найбільше НАТО та США усвідомили, що росія, у якій утвердився неофашистський режим очолюваний психічно неадекватним диктатором, стала небезпечною для миру і стабільності на планеті, порушила свої міжнародні зобов’язання і почала новий виток Холодної війни, кинувши виклик наймогутнішим країнам світу. Це стало останнім сигналом для Європи та США – проблему РФ терміново треба вирішувати. 

Колос на глиняних ногах

Раціонально мислячі та прагматичні країни Заходу навряд чи підуть на дорогий і не дуже безпечний варіант ядерної війни з росією, в ході якої під час перетворення території рф на радіоактивний пил, можуть частково  постраждати деякі території країн НАТО. Тому акцент буде зроблено на дестабілізацію режиму зсередини –ослаблення та повалення режиму путіна, в ході чого відбудеться сплеск національно-визвольного сепаратизму, фрагментація та розкол росії, і перехід її територій до складу інших держав.

Безумовно, Вашингтон спочатку побоювався розповзання російської ядерної зброї по нових республіках, однак в Пентагоні також усвідомлюють ще більшу загрозу – перебування найбільшого ядерного арсеналу в руках психічно неадекватного диктатора. Небезпекою для миру в світі є не слабка росія і не декілька маленьких росій, а – територіально велика росія.

Одним з допоміжних варіантів остаточного вирішення російського питання може стати обвал цін на нафту. Внаслідок прогресуючого примирення США з Іраном на світових ринках може відбутися падіння цін на нафту та газ, доходи з продажу яких становлять понад 60% бюджету рф.

Колапс цін на вуглеводні та дефіцит держбюджету, заборгованості по зарплатам і неможливість підтримувати стабільні ціни стали головною причиною розпаду СРСР, а російську федерацію тим більше «поховають».

Підстави для дезінтеграційних процесів у росії сьогодні частково придушенні кремлівською пропагандою та репресіями. Однак відомо, що завжди після сильнішого закручування гайок, вони просто зриваються. Після жорсткості Андропова наступила лібералізація і розпався СРСР, після репресій Чаушеску наступив революційний вибух, а результати «стабільності» Януковича – нам добре відомі.

Таким же соціальним вибухом закінчиться і «стабільність» путіна. І найголовнішим фактором дезінтеграції рф стане сплеск національно-визвольних сепаратистських рухів.

Територіальні борги ерефії

 Розвал РФ призведе до потреби захисту «свого» населення сусідніми країнами, які окрім турботи про співвітчизників, матимуть історичні підстави повернути свої землі, колись незаконно загарбанні Росією.

Як відомо, Росія розширюючись, включила до свого складу не лише цілі народи та етноси Європи, Сибіру, Кавказу та Далекого Сходу, а й привласнила частини сусідніх держав та історично неросійських територій. Росію і зсередини розривають міжнаціональні конфлікти та виступи проти влади титульної нації. В середині самої росії зафіксовано близько 30 територіальних претензій між суб’єктами федерації.

Окрім того, всі сусідні держави мають справедливі територіальні претензії до ерефії. Наприклад, Норвегія вважає злочинно анексію росією островів Франца-Йосифа та «рейдерське» захоплення росіянами більшої частини континентального шельфу в Льодовитому океані, прилеглої до норвезької території.

Фінляндія незадоволена минулим російським загарбанням земель тепер вже Ленінградської області, Карельського перешийку, Західної Карелії аж до узбережжя Білого моря, частини Лапландії,  які століттями належали фінам, і внаслідок агресії потрапили під владу росії, та були насильно русифіковані.

Естонія наголошує на окупації росією її історичної частини – міста Печори, де проживає неросійська народність сету та прикордонних районів Псковської області, де споконвіку жили естонці.

Китай не проти повернути приблизно 1 мільйон кв. км. земель, куди входять Приморський Край, Забайкалля, велика частина Східного Сибіру.

Японія вже десятки років вимагає повернення окупованих росіянами Курильських островів.

Водночас, росія – багатонаціональна держава, в якій живе більше 130 народів, яких аж ніяк не влаштовує перспектива загинути в боях в Україні за інтереси гнобительської імперії.  

Так само, як в Першій світовій війні вибухнула ціла хвиля національної свідомості десятків народів, яких мобілізували воювати за чужі імперії, так само й в ганебній війні проти України зростатиме національна відособленість етнічного гарматного м’яса рф – насамперед бурятів та чеченців. Зростання національної і політичної свідомості угро-фінів, козаків, татар, інших народів росії можуть зіграти не останню роль у дестабілізації та дезінтеграції рф як геополітичного утворення.

Фрагментація росії, призведе до задоволення територіальних претензій всіх сусідніх до рф держав, насамперед Китаю та створення незалежних республік Калмикії, Татарстану, Башкирії, Сибіру, Чечні, інших кавказьких республік. Крайня Північ, Якутія, Камчатка, скоріше за все, перейдуть під міжнародне управління, яке знайде демократичніші способи застосування природних ресурсів цих територій.

Вчинивши агресію в центрі Європи, росія зробила передсмертну конвульсію, яка стала початком її агонії. Прагнучи захопити ще більше нових земель, росія ризикує скоротитися до меж Московського князівства.

Прецедент загарбання чужих територій буде використано і щодо ерефії. І Україна відіграє вирішальну роль майбутньому розпаді росії, ставши його каталізатором. Як влучно сказано в дописах народної творчості у соцмережах «Київ москву хрестив – він її і відспіває».

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Leave a Comment

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні