Вибори у Франції. Рейтинги кандидатів та вплив на Україну

від Савицький Олексій
4 переглядів

Вибори у Франції. Рейтинги кандидатів та вплив на Україну

Сьогодні, 10 квітня відбудеться перший тур виборі президента Французької республіки.

Ще на початку березня цього року здавалось, що ці вибори будуть позбавлені будь-якої інтриги. Сьогоднішній президент Емманюель Макрон виглядав практично безальтернативним лідером.
Здавалось, що діючий презент консолідує центристський та традиційно великий у Франції помірковано-лівий електорат. Така консолідація гарантувала йому відрив від інших кандидатів щонайменше на 18%.
Рейтинги лідерів вкрай правих партій – «Національного об’єднання» Марін Ле Пен та «Реконкіста» Еріка Земмура – коливались в межах 15% голосів.
Проте, згідно останнім опитуванням соціологічної служби «Elabe», ситуація суттєво змінилась.
Кандидат/ Партія/ Ідеологічне спрямування/ Рейтинг
Емманюєль Макрон «Вперед, республіко!» лівоцентристи 26%
Марін Ле Пен «Національне об’єднання» праві 25%
Жан-Люк Меланшон «Нескорена Франція» помірковано ліві 17,5%
Ерік Земмур «Реконкіста» праві 8,5%
Валері Пекресс «Республіканці» правоцентристи 8%
Рейтинги інших кандидатів є меншими.
Згідно опитуванню «Elabe» в другому турі, які мають відбутися 24 квітня, різниця між Макроном та Ле Пен коливається в межах соціологічної похибки. Еммануєль Макрон набирає 52%, Ле Пен – 49%.
Які ризики несе посилення Марін Ле Пен
Згідно інформації у відкритих джерелах інформації кремль традиційно фінансово підгримував радикально праву Марін Ле Пен. Метою такої підтримки був розкол в європейських та атлантичних наднаціональних структурах – передовсім Європейського союзу та НАТО.
В ході передвиборчої кампанії Ле Пен заявляла, що «захист Франції та наших життєво важливих інтересів не може бути нікому делегований». Тобто фактично йдеться про повний вихід, або, як мінімум, про мінімізацію участі Франції у НАТО.
Також Ле Пен робила заяви, що в разі її перемоги, вона буде ініціювати перетворення ЄС на альянс суверенних націй.
Після інформації про різанину влаштованих російською армією в Бучі, Ле Пен засудила ці події. Проте, важливий аспект, – в її заяві так і не прозвучало засудження дій путінської влади та російської армії. Натомість Ле Пен заявила, що «не має доступу до будь-яких розвідувальних даних, які підтверджують, що саме Путін віддав наказ про масові вбивства».
Декілька разів Ле Пен підкреслювала, що розглядає путінську росію як майбутнього союзника Франції «з певних питань» по закінченні війни.
Рівень загроз для України
Гіпотетичний виграш Ле Пен, поза всяким сумнівом, погіршить ситуацію для України.
Проте в короткостроковій перспективі це не матиме катастрофічних наслідків. Для України значно важливішими є позиція США, ФРН, Туреччини, Польщі чи навіть країн Балтії.
Значно більш негативно перемога Ле Пен може вплинути на можливий вступ України до Європейського союзу. Якщо анонсоване Ле Пен перетворення ЄС на альянс суверенних націй таки відбудеться, то ймовірніше за все, питання розширення ЄС за рахунок будь-якої країни втратить свою актуальність.

За будь-яких умов нам важливіше зберігати віру в Господа, віру в ЗСУ та підтримувати солідарність!
Автор: Костянтин Канішев

You may also like

Leave a Comment

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні