Битва за Донбас Диспозиція Збройних сил України

від Савицький Олексій
4 переглядів

Вбити ворога в бою – означає лише зменшити армію супротивника тільки на одного солдата, в той час як живий, але позбавлений присутності духу ворожий солдат є носієм страху. А цей страх здатен викликати епідемію паніки.
Ліддел Гарт

Ще на минулому тижні Головне управління розвідки Міністерства оборони повідомляло, що війська Мордору закінчили перегрупування військ для початку широкомасштабного наступу на Донецькому напрямку.

Планам путінської армії було присвячено минулий матеріал нашого циклу. Сьогодні спробуємо систематизувати інформацію із відкритих джерел щодо планів нашої армії.

Військово-матеріальний стан

Донедавна окупаційна армія мала перевагу над ЗСУ у більшості видів важкої та безконтактної зброї. Маються на увазі літаки, ракетні установки, танки, бронетехніка.

Сьогодні ситуація дещо змінилась. Почалось інтенсивне постачання союзниками зброї.

Не випадково Пентагон заявляв, що росіяни сконцентрувала свої обстріли залізничних та автомобільних магістралі, якими переміщують озброєння для ЗСУ. Ймовірніше за все ці бомбардування ворога не були карколомно-успішними. Принаймні на це може вказувати те, що масований наступ окупантів відбувається мляво. При цьому тональність мордорських повідомлень щодо майбутнього наступу стала дещо стриманішою.

За підрахунками аналітичного центру Oryx втрати окупантів у військовий техніці склала 3002 одиниці. Також сьогодні можна побачити повідомлення, що в Мордорі відновлюють зразки старої наступальної техніки.

Так само як і раніше у окупаційних військ відчувається проблема із логістикою та своєчасним постачанням боєприпасів, палива, їжі та медикаментів. Варто відзначити, що на першому етапі війни ЗСУ дуже вдало ліквідувало «конвої» постачання ворожої армії. Відрізані від постачання окупаційні війська часто зупинялись не досягаючи пунктів призначення. Сподіваємось, що й сьогодні така тактика буде успішною.

Дислокація

Українські позиції мають низку переваг. З донецького напрямку українські війська прикриті укріпленнями, що спираються на артилерію, які вони створювали на лінії зіткнення починаючи з 2015 року.


З півночі та сходу наші позиції прикриті річкою Сіверський Донець, яка є серйозною перешкодою для техніки ворога. Російська армія змогла створити на цій річці лише один плацдарм на південь від міста Ізюма. ЗСУ мають кілька плацдармів: від Чугуєва та Лимана до Сєверодонецька, — з яких вони загрожують російським військам контрнаступом.

Психологічно-моральний стан

Важливішою нашою перевагою лишається низька вмотивованість армії супротивника.


У військових частинах, які брали участь у боях в Київській, Чернігівській та Сумських областях рівень відмов від повернення в зону бойових дій складає 20%-40% від особового складу. Військове керівництво окупантів застосовує максимально методи персонального тиску на «отказніков». Після побиття одного-двох «найбільш борзих» в кожній частині, інші солдати значно рідше наполягають на відмові повернення на фронт.

У перекинутих з Далекого сходу військових частинах найбільш гостра проблема – брак особового складу. Зменшенню кількості поповнення сприяє й інформація щодо проблем із грошовими виплатами в армії рф.

На донбаському напрямку керівництво окупаційної армії застосовує ще один метод зменшення втрати серед російських бойових частин. Першими під час атаки кидають мобілізованих з окупованих територій. Лише після того, як в ході атаки українські вогневі точки визначені, в наступ ідуть частини із рф. Із великим рівнем втрат серед «ссклад з ОРДЛО» ніхто не рахується.


Моральний стан окупаційної армії також погіршується в зв’язку із браком досвідчених молодших офіцерів та сержантів. Як показує досвід, саме від них значною мірою залежить моральний дух військових частин. Тим більше при наступі.

Саме психологічний чинник може стати одним із найбільш визначальних в битві за Донбас. Варто навести ще одну цитату Ліддел Гарта: «У більшості кампаній порушення психологічного і фізичного балансу противника було важливою передумовою його остаточної поразки».

P.S. Менш за все хотілось б, щоб у читачів виникло відчуття, що результат битви вже визначений. Бої в Донбасі будуть складними та жорсткими.


Отож, віримо в Господа, віримо ЗСУ, проявляємо солідарність!

Автор:Костянтин Канішев

You may also like

Leave a Comment

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні