Критерії «хороших росіян»

від Майданюк Валерій
12 переглядів

«Отак подивишся здаля

На москаля –

І ніби справді він людина,

Іде собі, мов сиротина,

Очима – блим, губами – плям

І десь трапляється хвилина,

Його буває майже жаль,

А ближче підійдеш – скотина!»

Т. Шевченко?

Подібні вірші, які у всесвітній павутинні приписують авторству Тараса Шевченка (що насправді надзвичайно сумнівно), доносять ідею, що всі представники російської нації є імперіалістами.

 Олії у полум’я різновидів російського імперіалізму додають також необдумані фрази російських опозиційних діячів, зокрема Дмитра Бикова та Юлії Латиніної, які навіть у своїй критиці путінського вторгнення в Україну пропагують ідеї «братнього союзу» українців з вбивцями, ґвалтівниками та їхніми сателітами.

Тож не дивно, що чимало українських лібералів, які ще вчора розповідали про важливість національної толерантності, сьогодні публічно заявляють, що «хороших росіян немає взагалі».

Однак, така  світоглядна крайність суперечить консервативним, християнським та загалом правоцентристським цінностям, які ніколи не маркували людей на добрих і поганих в залежності від національності.

Звісно, рашизм як форма російського імперіалізму у путінський росії пустив міцні коріння і виріс на давно існуючих в російському суспільстві ксенофобії, шовінізмі та імперіалізмі. Метастази цієї ідеології ненависті вразили навіть багатьох тих росіян, котрі себе позиціонують противниками режиму путіна, хоча при цьому не відмовляються від багатьох ідей та цілей путінізму, називаючи це «патріотизмом».

Тож як тоді відрізнити тих нечисленних росіян, які зберегли людську подобу і не пропагують латентний путінізм у версії 2.0?

Фахові експерти Збройних Сил України зазначають, що хорошого росіянина не видно у тепловізор.

Однак такий метод ідентифікації не завжди доступний для цивільних громадян. Тож, якщо у Вас з собою немає тепловізора, і постала потреба глибше ідентифікувати росіянина, який каже, що «проти війни», то можна використати декілька ідейно-світоглядних індикаторів.

Український активіст Павло Пастушенко пропонує приблизний перелік ознак «хороших росіян», які можна підкоригувати у формі ідентифікаційної карти.

Позитивна приналежність до вказаних ознак дозволить відрізнити латентного російського імперіаліста, якому просто не знайшлося місця гауляйтера фільтраційного табору ФСБ у путінській росії від дійсно рідкісного випадку неураженого фашистською манією росіянина.

Ознаки хороших росіян:

  1. чітко і недвозначно засуджує агресію проти України, зокрема окупацію Криму, та підтримує відновлення українського суверенітету над усією конституційною територією України. При цьому, не просить ніяких бутербродів, як Навальний.
  2. чітко і недвозначно засуджує російський імперіалізм і агресію проти інших держав і народів.
  3.  підтримує необхідність денацифікації і демілітаризації росії.
  4.  підтримує принципи національного самовизначення поневолених народів ерефії.
  5. підтримує необхідність виплати російських репарацій та компенсацій Україні.
  6. діяльною участю чи грошима сприяє досягненню цих цілей.

Якщо ж навпроти котроїсь з цих ознак немає позначки «+» – тоді перед вами звичайний росіянин.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Leave a Comment

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні