Війна і християнство: чому не гріх протистояти окупантам

від Майданюк Валерій
5 переглядів

Війна і християнство: чому не гріх протистояти окупантам

Проблема співвідношення християнства та війни залишається однією з найгостріших. Здавалося б християни мали би підставляти другу щоку і не брати участі у війні. Однак, втілення такої позиції дуже швидко б призвело до зникнення християн і лише сприяло б пануванню зла в усьому світі.

У християнському розумінні війна – це безумовно зло, але в окремих випадках це необхідність для запобігання ще більшого зла.  В умовах, коли мирна українська держава, яка ніколи не хотіла ні з ким воювати, зазнала підступного нападу ворога, українські християни опинилися перед дилемою: чинити опір чи дозволити ворогу вбивати, гвалтувати, катувати та нищити невинних дітей, жінок і мирних громадян?

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній наголосив, що захищати свою землю і при цьому вбивати окупантів не є гріхом. «Ми як народ не прагнемо смерті тих, хто є нашими сусідами. Але оскільки вони прийшли в наш дім, ми захищаємо свою родину, свою Батьківщину, свою землю. Наші воїни захищають усіх українців. Захищати, вбивати ворога – це не гріх. Ми захищаємо, ми не прагнемо чужого. І той, хто прийшов до нас з мечем, він від того меча і загине» – зазначив глава ПЦУ.

Тож християнство вважає виправданою ту війну, яка має на меті захист слабших, а не власної гордині. Справедлива війна – це проміжна позиція поміж крайнощами пацифізму і мілітаризму. Перший – утопічний; другий – антихристиянський. Християнство повинно давати дієвий ціннісний дороговказ у реальному житті. Не ховатися в ілюзорному світі, а приймати виклики складної реальності, намагаючись мінімалізувати зло.

Християнство  не засуджує оборонну війну, в основі якої лежить справедлива мета, захист цінностей заради подолання великого зла.

Оборонна війна, яку ведуть сьогодні українці проти жорстокого загарбника – це не любов до насильства, а засіб досягнення миру.

Автор: Валерій Майданюк

You may also like

Leave a Comment

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні